Akademisk kulturkrock

Jag läste just här på bloggen att både Adrian och Minna börjar bli klara med sina kurser, och insåg att även KTH  är framme i tentaperioden. Jag är avundsjuk! För mig är det ganska långt kvar… Terminen på Politechnika Krakowska håller på ända till den 5 juli, och även om jag nog räknar med att vara klar lite tidigare än så är det åtminstone en månad av studier kvar.

En kurs har jag dock lyckats bli färdig med, Sustainable Wastewater Treatment. Eftersom att den ansvariga professorn bor i Stockholm och vanligtvis undervisar på KTH klämdes alla kursmoment ihop på en vecka i slutet på mars och en i början på maj och nu är den klar. Examinationen var ett projektarbete i grupp där vi skulle skriva en kort rapport och hålla en redovisning, och aldrig trodde jag väl att något som såg så lätt ut på papperet skulle bli så krångligt och stressigt till slut!

Jag fick verkligen känna på hur det kan vara att samarbeta med någon som har helt andra erfarenheter och baskunskap än en själv och detta, i kombination med en rejäl språkbarriär, visade sig vara en utmaning. Jag skulle tillsammans med en tjej från Kazakstan skriva om hur våtmarker kan användas inom vattenrening.

Ett utdrag ur vår powerpoint där vi analyserade hållbarhetsfaktorer i användningen av artificiella våtmarker för vattenrening.

Det visade sig ganska snart att hon inte alls hade koll på vad som var och inte var en vetenskaplig källa, hur man refererar eller kanske ens att man måste referera och inte får kopiera. Trots att jag vid flera tillfällen sa till henne att det här var viktigt och att hon skulle fråga mig om hon var osäker verkade informationen inte riktigt nå fram, det är lite oklart om hon inte alls förstod vad jag sa eller om hon bara hade en låg ambitionsnivå och inte pallade göra det ordentligt. När hon tillslut hade skrivit klart den del av uppsatsen hon tagit ansvar för, dagen innan deadline, bestod den bara av kopierad text utan korrekta referenser och det slutade med att jag fick skriva om alltihop själv… Rätt störigt!

När det väl var dags för redovisning och bedömning förstod jag att jag nog ansträngt mig lite i onödan för att utföra uppgiften korrekt enligt instruktion. Två av de andra grupperna hade inte en enda referens i löpande text, även om en av dem hade en lista med enbart länkar i slutet av sin rapport. Den andra gruppen hade inte ens följt instruktionerna för typsnitt eller antal sidor. Båda dessa grupper fick ändå C i slutbetyg! Vi fick B med den enda kritiken att ”vår rapport inte hade några bilder”. Undrar hur kriterierna såg ut egentligen!

”Regarding to internet” – jag är förvånad över hur man kan gå på universitetet och inte veta hur man refererar alls!

Lite frustrerande, men framförallt skönt att det är över. Jag kan ju hur som helst inte ta med mig betygen hem eftersom att allt räknas om till P/F och därför är det ju ingen mening med att klaga. Skönt att ha en kurs avslutad!

Profilbild
Hej! Jag heter Frida och läser fjärde året på Energi och Miljöprogrammet med inriktning mot Miljöteknik och Hållbar Infrastruktur. På KTH är jag också engagerad i studentkören Osqstämman. Våren 2019 tillbringar jag i Krakow, på Politechnika Krakowska. Välkommen att följa med när jag lär mig om ventilationssystem och vattenrening, pratar polska och äter pierogi!

2 reaktioner till “Akademisk kulturkrock”