EU-valet 2019 – Perspektiv från Austin

Kära läsare,

Jag hoppas att ni är medvetna om att det drar ihop sig till val för Europaparlamentet. Den 26 maj får du rösta för vilket parti som ska företräda just dig och dina åsikter i parlamentet. Hemma i Sverige går valet till på precis samma sätt som valet till kommun, landsting och riksdag. Ett röstkort skickas hem till brevlådan, och därefter tar man sig till en vallokal för att rösta.

Som bekant befinner jag mig för närvarande i Austin, och har därmed mycket svår att ta mig till min sedvanliga vallokal (biblioteket vid KTH). Det ”smidigaste” sättet för mig (som egentligen inte är särskilt smidigt) är att besöka en svensk ambassad eller ett svensk konsulat. På ambassaden finns i regel möjlighet att förtidsrösta på liknande manér som i Sverige. Min närmsta lokal för att rösta ligger tyvärr i Houston, beläget ungefär fem timmar (enkelväg) från Austin via kollektivtrafik. Det vore förstås möjligt att hyra en bil för att ta sig till Houston, då minskar restiden till endast tre timmar (enkelväg), men kostnaden ökar dramatiskt.

Det andra alternativet är att brevrösta. För att brevrösta beställer man hem det nödvändiga materialet från Valmyndigheten, fyller i sina uppgifterna, och postar tillbaka sin röst till Sverige. Denna processen (att få valmaterial fraktat till USA, och få sin röst fraktad tillbaka till Sverige) måste hinna äga rum innan valdagen. Hur jag bestämmer mig för att rösta är ännu inte helt klart. I någon mening står valet mellan pest eller kolera!

Även om jag lyckas att rösta från Austin är det för mig svårt att välja vilket parti som ska representera mig. I dagsläget är samtliga åtta riksdagspartier för ett fortsatt samarbete inom EU. Det kan tyda på att EU faktiskt är ett bra samarbete som Sverige gagnas av, men i ljuset av att allt fler länder är skeptiska till EU finner jag det dock märkligt att det inte direkt finns någon egentlig EU-kritik i den svenska debatten. Var det verkligen så att Storbritannien röstade för att lämna EU på totalt obefintliga grunder, eller fanns det faktiskt fog för deras beslut? Många talar om att Storbritannien ville ”äta kakan och fortfarande ha den kvar”, men så enkelt tror jag inte att det var. På flera håll i Europa växer ett missnöje jämte EU. Sammanhållningen inom unionen knakar minst sagt i fogarna, och detta måste helt enkelt bero på något, tror jag. För mig vore det logiskt att försöka att identifiera varför många medlemsländer är kritiska till EU, och försöka att rätta till dessa orsaker, för att samarbetet åter ska bli fördelaktigt, för alla ingående parter.

Jag hoppas att så många som möjligt bildar sig en egen uppfattning inför valet, och framför allt att denna uppfattningen uttrycks genom en röst den 26 maj!

Bästa hälsningar från UT Austins leisure pool!

UT Austin tillhandahåller pool och solstolar för sina studenter – föredömligt!
Profilbild
Hej! Mitt namn är Adrian Djerf och jag läser mitt fjärde år på KTH (masterprogrammet inom Tillämpad Matematik och Beräkningsmatematik, alias ”tillämpad matte”). Under vårterminen 2019 kommer jag att studera matematik vid det amerikanska universitet UT Austin. I denna blogg hoppas jag på att kunna dela med mig av vunna erfarenheter, lärdomar och upplevelser från ”The Lone Star State”. Mycket nöje!

En kommentar till “EU-valet 2019 – Perspektiv från Austin”