Hej Sverige och hej då MFS-bloggen

Jag är sedan ett par dagar tillbaka hemma igen, vilket känns skönt även om vintern under dessa dagar gjort besök igen med bara några få plusgrader och till och med snöfall. Det har dock varit både röd dag och helg vilket gett tid och möjlighet att träffa saknade vänner och familj.

Idag är det fyra veckor till vi redovisar och försvarar vår uppsats! Tiden springer verkligen men vi ligger i fas med vår tidsplan och det ska förhoppningsvis inte vara några problem att hinna klart. Vi jobbar med analysen just nu, och har därefter diskussion, slutsats, sammanfattning och lite pill kvar i redan färdiga delar av uppsatsen. Jag avslutar nu även mitt MFS-bloggande och lägger allt krut på uppsatsen och att bli färdig civilingenjör.

Jag är otroligt glad över att jag fick möjlighet att göra mitt examensarbete som MFS. Det har breddat min utbildning inom Innovationsledning och produktutveckling, och gett mig erfarenheter och upplevelser som jag inte hade fått om jag inte hade gjort MFS. Bland annat har mitt MFS:

• Utvecklat min spanska. Jag har bott i Colombia i 8 veckor, utsatts för spanska i vardagen och även i mitt MFS-projekt vilket gett bra träning för att få upp flytet i språket.
  • Gjort mig medveten om vilka utmaningar Colombia och Medellin står inför och hur min utbildning kan användas för att hjälpa till att lösa dessa utmaningar.
  • Arbetat mot Agenda 2030 och FN’s hållbarhetsmål i ett konkret projekt som ämnade att förbättra livet för invånarna i staden Medellin.
  • Gett mig möjligheten att resa i både Colombia och Ecuador. Jag har tagit tillvara på min fritid så mycket mer än om jag hade varit hemma vilket gett fantastiska upplevelser och kulturutbyten.
  • Gett nya vänskaper, kontaktnät och förståelse av mig själv. Genom mitt MFS har jag fått nya vänner och kontakter i Colombia som jag är säker på kommer vara viktiga i framtiden. Jag har dessutom aldrig någonsin hängt så intensivt med en annan person förut som jag och Mimmi gjorde under vårt MFS. Vi har inte bara skrivit vårt arbete ihop, utan även bott, rest och ätit ihop i 10 veckor. Man lär verkligen känna varandra på ett annat plan än tidigare, men även sig själv, hur man reagerar på olika situationer och vilka sidor av en själv man behöver jobba på.

Hade jag kunnat, hade jag lätt gjort ett till MFS! Jag hoppas att även ni tar tillvara på möjligheten och söker MFS till era kandidat eller examensarbeten. Det är otroligt lärorikt och ger en förståelse för hur vår ingenjörsutbildning kan användas i praktiken för att arbeta mot en mer hållbar värld på ett ekonomiskt, socialt och miljömässigt plan.

Stort tack för att ni följt mitt MFS-äventyr här på Utlandsbloggen!

Lördagsplugg för barnen i en av byarna i Amazonas
Ett klassrum i en skola som svenskarna hade byggt i en av Amazonasbyarna.
Båttransport i Amazonas
Comuna 13, ett av Medellins farligaste områden som genomgått en inspirerande transformation.
Bylivet i Jardin
Profilbild
Hej! Jag heter Jasmin Sabir och studerar femte året på Civilingenjörsprogrammet design- och produktframtagning. Jag läser sista terminen på mastern Innovationsledning och produktutveckling och gör denna termin mitt examensarbete som MFS (Minor Field Study) i Medellin, Colombia. Här i bloggen kommer ni att få följa med mig på mitt äventyr till Medellín (det som på 80-talet ansågs vara världens farligaste stad, men som nu fått pris för att vara en av världens mest innovativa städer) när jag arbetar med organisationen Ruta N för att förbättra deras co-creation plattform. Denna plattform är en hemsida som ämnar att samla in idéer från stadens invånare för att skapa innovationer för bättre ekonomi i staden och levnadsförhållanden för folket.