My hood: Kazimierz

Det område jag bor i heter Kazimierz och har tidigare varit centrum för det judiska befolkningen i Krakow. Den är döpt efter kungen Kazimierz I eller ”Kazimierz the great” (Kazimierz är alltså ett polskt förnamn!) som grundade stadsdelen på 1300-talet. På den tiden var Kazimierz en egen stad som låg på en ö i Wisła och efter att judarna under slutet på 1400-talet blivit väldigt diskriminerade i Krakow och förbjudits att bo innanför stadsmuren valde många av dem att bosätta sig i den nya staden där de var välkomna.

Fram till andra världskriget fanns en stor judisk befolkning i Kazimierz, men efter förintelsen var stora delar av stadsdelen övergiven. Få av de judar som överlevde nazisternas regim återvände och Kazimierz läts förfalla under många år. I slutet på 80-talet började de tomma husen ockuperas av konstnärer, restauranger och nattklubbar och en ny typ av stadsdel växte fram. Idag är Kazimierz ganska gentrifierat och turistigt, även om många hus fortfarande är väldigt slitna. Här finns många judiska eller israeliska restauranger, men enligt den guide som visade mig området drivs få av dem av judar utan de profiterar snarare på det judiska arvet för att locka turister. Den judiska kyrkogården och flera synagogor visar i alla fall upp den judiska historia som faktiskt finns i området.

För mig är det ett perfekt område att bo i! Trots att det är en hel del turister är det ändå inte lika illa som i gamla stan och Kazimierz är fullt av trevliga barer och caféer. Vill man ändå in till city tar det bara 10-15 minuter att promenera.

Interiören på ett av mina favoritställen.
Här finns också många mer eller mindre gömda innergårdar med uteserveringar.
Alchemia på bilden är en av de första barerna som öppnade i området. Här kan man både ta en öl, fika, äta middag och till och med dansa när källarens dansgolv är öppet!
När min syster Emmy och hennes kille Jacob var här testade vi ett biljardställe i närheten.
Kazimierz ligger också precis vid floden! Här får ni en OTROLIG solnedgång som jag stötte på under en löprunda förra veckan.
Profilbild
Hej! Jag heter Frida och läser fjärde året på Energi och Miljöprogrammet med inriktning mot Miljöteknik och Hållbar Infrastruktur. På KTH är jag också engagerad i studentkören Osqstämman. Våren 2019 tillbringar jag i Krakow, på Politechnika Krakowska. Välkommen att följa med när jag lär mig om ventilationssystem och vattenrening, pratar polska och äter pierogi!