Budget i Krakow

Hur mycket pengar gör man egentligen av med under utbytet? Klarar man sig på CSN och eventuellt Erasmusstipendium eller behöver man lägga undan pengar innan? Det beror förstås helt på vart man åker (och hur mycket man tänker resa runt när man väl är där).

Generellt är Polen i alla fall betydligt billigare än Sverige! Här är några prisexempel:

Boende:

• Jag betalar 2800 kr/mån inklusive allt för en delad lägenhet mitt i stan
  • Delat rum i skolans dormitory kostar ca 1500-2000 kr/mån men ligger mindre centralt

Mat och dryck:

• En varmrätt på restaurang: 50-90 kr
  • Snabbmat typ falafel eller zapiekanka: 25-35 kr
  • Öl på bar/restaurang: 15-30 kr (ofta samma pris för en shot vodka)
  • Kaffe på café: 15-25 kr
  • Mat i mataffär är också i allmänhet billigare än hemma
Svampsoppa i bröd och pierogi fyllda med ost och potatis! Igår frossade vi ordentligt, för under 100 kr per person.
Även en så här lyxig frukost på franskt bageri går på ca 60 sek.

Gymkort: jag betalade 680 för tre månader, på ett mycket välutrustat gym

Busskort: studentpris 435 kr för fyra månader och typ 7 kr för en enkelbiljett

Entré till museum: ofta runt 40 kr för studenter

Entré till nattklubb: ofta gratis eller 25-50 kr

Alla event arrangerade av erasmusföreningen hade fri entré! De anordnade klubbar minst 2 ggr/vecka.

Kläder, elektronik osv: ungefär samma pris som hemma

Tåg i Polen är ofta billigt, särskilt för studenter under 26 som åker för halva priset. Billiga bussbiljetter finns med t ex flixbus, och glöm inte att studenter via Mecenat också alltid får 20% rabatt där!

Min nattbussbiljett ToR Krakow-Gdansk kostade under 200 kr.

Jag har verkligen inte snålat när jag varit här, jag har rest mycket och ätit ute ofta. Ändå har jag klarat mig väldigt bra på  i princip bara CSN (den del av erasmusstipendiet som jag fick i början av terminen finansierade februari månad, eftersom att terminen inte börjat ännu hade jag ingen annan inkomst då). Att inte behöva oroa mig över ekonomin har verkligen varit skönt och jag rekommenderar att ha detta lite i åtanke när man väljer utbytesort!

Hej! Jag heter Frida och läser fjärde året på Energi och Miljöprogrammet med inriktning mot Miljöteknik och Hållbar Infrastruktur. På KTH är jag också engagerad i studentkören Osqstämman. Våren 2019 tillbringar jag i Krakow, på Politechnika Krakowska. Välkommen att följa med när jag lär mig om ventilationssystem och vattenrening, pratar polska och äter pierogi!