Sista veckan i Krakow!

Nu har jag lämnat Krakow! I skrivande stund är jag i Wien, men ska snart ta bussen till Ljubljana där jag ska möta mina vänner Hanna, Mikaela och Sara som alla tre också varit på utbyte från KTH den här terminen, i Lissabon, Paris och Milano. Vi ska ha en veckas semester ihop i Slovenien innan det blir dags för mig att återvända till Sverige. Även denna gång sker det utan att flyga, jag kommer att ta mig hem med nattbuss och tåg och förhoppningsvis med lite äventyr på vägen!

Schönbrunn var ett av de ställen jag han besöka i Wien.

Innan jag säger tack och hej till Utlandsbloggen kommer jag att göra några lite mer utvärderande inlägg här för att sammanfatta min utbytestermin. Är det något speciellt du vill veta mer om? Lämna i så fall gärna en kommentar!

Jag lämnade in min sista uppsats på midsommarafton och hade alltså en hel lektions- och tentafri vecka i Krakow innan jag skulle åka därifrån. Det innebar dock inte att jag slapp gå till universitetet! Administration när det gäller betygsrapportering och sånt funkar såklart olika i olika länder, och för en erasmusstudent på Politechnika Krakowska var det lite extra krångligt. Av någon anledning vill de inte lägga in oss utbytesstudenter i sina datorsystem, vilket dels har inneburit att vi inte haft tillgång till varken schema eller kursmaterial, men också att lärarna inte kunde rapportera in våra betyg på det sätt de brukar. Det kändes ganska oroväckande när de frågade oss om vi kanske hade nån blankett med oss som de kunde fylla i betygen i. Mycket ovant för en KTH-student!

Till slut fick vi i alla fall instruktioner från fakultetens erasmuskoordinator att vi skulle be alla våra lärare att maila henne våra betyg så att hon kunde sammanställa betygsdokumenten åt oss. Det blev mycket mailande hit och dit samt uppsökande av vissa lärare på deras kontor eftersom att de inte svarar på mail, men tillslut var alla mina betyg inrapporterade. För att få hämta ut dem krävdes dock att jag hade ett ifyllt settlement on departure viket visade sig vara en massa stämplar inhämtade på olika kontor. Jag tror det skulle vara någon slags bevis på att jag inte hade några skulder till skolan eller några icke-tillbakalämnade böcker till biblioteket och så, men allt var väldigt oklart. Efter en slags orientering eller skattjakt till fem olika kontor med olika öppettider hade jag tillslut alla stämplar. Att ingen sen verkade bry sig om det papperet var väl lite störigt, erasmuskontoret menade att min koordinator på fakulteten skulle ha det medan koordinatorn sa att alla brukar lämna det till erasmuskontoret. Jaja, tur att jag hade gott om tid oavsett. Under min sista vecka han jag också med en tredje vända till polska tatrabergen i närheten av Zakopane.

Varmt och svettigt, men så vackert!

Att organisationen kring betygen inte var helt enkel förvånade mig inte, eftersom att min tid på PK har inneburit en hel del märklig administration. I nästa inlägg ska jag berätta mer om min upplevelse av att studera på ett polskt universitet och hur det inte riktigt var som jag förväntade mig! Hur som helst, nu har jag mina betyg (också de försedda med flera olika stämplar) och dem ska jag nu vakta med mitt liv under resan hem för att kunna tillgodoräkna mig alltihop på KTH.

Profilbild
Hej! Jag heter Frida och läser fjärde året på Energi och Miljöprogrammet med inriktning mot Miljöteknik och Hållbar Infrastruktur. På KTH är jag också engagerad i studentkören Osqstämman. Våren 2019 tillbringar jag i Krakow, på Politechnika Krakowska. Välkommen att följa med när jag lär mig om ventilationssystem och vattenrening, pratar polska och äter pierogi!