Den Svenska flexitarianismen

Halloj! Skolan har tagit fart på riktigt nu och jag har kämpat med inlämningar och annat skoljobb hela veckan. Helgerna har jag dock lovat mig själv att bara ha roligt och upptäcka staden på. Här kommer en observation från en härligt svensk flexitarian:

Som jag nämnt tidigare har jag ett stort intresse i klimat- och hållbarhetsfrågor. Därför lagar jag i princip aldrig kött själv och äter just nu helvegetariskt på mitt boende. Det är inte så vanligt här att vara vegetarian, iallafall inte på mitt boende. De flesta som är vegetarianer här är indier, så jag får väldigt ofta frågan om jag är vegetarian (och varför) av mina kompisar här och det är så mycket svårare än jag kunnat tro att förklara att jag inte riktigt är det!

På klimatmarch utanför FNs stora klimatkoferens COP24 förra december!

I Sverige är det ju fler och fler som är någon typ av flexitarian, alltså att vegetariskt är norm men att kött inte nödvändigtvis är helt uteslutet. Här är inte det en grej. Så när jag förklarar läget får jag alltid undrande blickar. För att folk ska köpa flexitarianism är det två kritiska detaljer man inte får glömma: 1. Du måste nämna klimatavtryck som anledning! De flesta känner bara till att vara vegetarian för religion eller djurrätt och då förstår ju jag också hur dumt det låter att vara ”nästan vegetarian”. PS här kan du kolla hur klimatsmart din kost är. 2. Du måste säga att det är vanligt i din kultur! Genom att lägga till ”det är vanligt i Sverige” så är det mycket lättare för folk att förstå och acceptera. Släng in det här i din förklaring och livet blir mycket lättare.

Klimatavtryck för olika livsmedel. Källa: WWF

När jag äter ute så finns det ändå väldigt ofta vegetariska alternativ och det verkar som att den vegetariska trenden är på gång här också. Men jag skulle inte säga att den är lika stark som i Stockholm och det kan ibland vara klurigt att hitta något najs vegetariskt (ofta finns det enbart tofu på menyn…). Men men, jag ska nog överleva ändå!

Trevlig helg!

Saga Jonsson
Hej! Jag heter Saga och går tredje året på programmet civilingenjör energi och miljö. Jag tycker det mesta är roligt och säger aldrig nej till ett äventyr. När jag inte pluggar engagerar jag mig ideellt i den internationella klimatpolitiken. Annars älskar jag att lyssna på musik, gå på promenad och att måla.