Födelsedag i Red Bulls och Mozarts Värld!

Hej hopp! I går firade jag födelsedag, och min pojkvän (som också gör utbyte här i München) tog mig på en överraskningsresa till Salzburg i Österrike. Det var en dagsutflykt, med en tågresa på ungefär en och en halv timme vardera hållet. Vi åkte med en turistguide, som visade oss runt i Salzburg och berättade om en del av historian bakom staden.

Uppe på Mönchsberg med utsikt över Salzburg!

Lite fakta om Salzburg

Salzburg är Österrikes fjärde största stad, med 150 000 invånare. Det är en liten stad norr om Alperna, och omringad av två mindre berg (Mönchsberg och Kapuzinerberg). Den ligger 150 kilometer öster om München och 300 kilometer väster om Wien. Salzburg är även känd för sin barockarkitektur och för sina många kyrkor. Staden drabbades inte lika hårt som många andra städer under andra världskriget. Samtliga broar och katedralens kupol förstördes av bombningarna från de allierade, men mycket av barockarkitekturen klarade sig, och Salzburg är därför en av få städer med den här arkitekturtypen som bevarats.

Mirabellträdgården med Mirabellpalatset i bakgrunden. Här läggs massor av tid på att planera och forma trädgårdens blommor och buskar i alla möjliga former.

Kända personer födda i Salzburg

Salzburg är känt för att vara Wolfgang Amadeus Mozarts födelseort och den stad som han växte upp i. Under rundvandringen gick vi både förbi huset som han föddes i, samt det hus som han bodde i under sin uppväxt. Huset som han växte upp i finns dock inte bevarat, utan förstördes under andra världskriget. Istället står där en replika av huset, men några tillhörigheter från Mozarts familj finns dock inte kvar från den förstörda byggnaden. På stadens kyrkogård ligger även Mozarts föräldrar begravda och staden kryllar av hyllningar och monument till den kända kompositören.

Huset där Mozart föddes!

Det var också den enda kändis som jag kände till från Salzburg, men oj så lite jag visste! På rundturen visade det sig att staden har fler kända personligheter. Vi passerade bland annat Christian Dopplers födelsehus, som är mest känd för att ha upptäckt Dopplereffekten. En av kompositörerna och textskrivarna till Stilla Natt, Joseph Mohr, är även han född i Salzburg. Dessutom är Felix Baumgartner född i Salzburg, som är en fallskärmshoppare och blev 2012 den första människa att falla fritt genom ljudvallen, då han hoppade från en heliumballong på 39 045 meters höjd.

Christian Dopplers födelsehus!

Stora delar av filmen Sound of Music från 1965 är också inspelad i Salzburg, som handlar om familjen von Trapp. Familjen bodde i staden fram till tiden då Nazisterna tog över makten, och familjen flydde då till USA.

Red Bull World

Det är inte bara kända personer som är födda i Salzburg, utan energidryckstillverkaren Red Bull har också sitt huvudkontor i närheten av Salzburg. På stora gatan i Salzburg finns ett av två Red Bull World. Red Bull är förutom energidrycken även kända för sina många team i sportvärlden. Jag är väldigt intresserad av motorsport, och därför var ett besök i butiken en självklarhet!

Det jag inte förväntade mig var att på väggen i butiken hänger Formel 1-föraren Sebastian Vettels formelbil från 2011, då han körde för stallet Red Bull. Det var ett oförglömligt år för Vettel då han slog rekordet i antalet Pole Positions genom historien och sedan även vann hela världsmästerskapet, och det var svårt att hålla fingrarna borta från bilen trots skylten ”Please don’t touch”! På övervåningen fanns även ratten till bilen, samt Vettels signerade hjälm från 2010 (året då Vettel tog sin första världsmästartitel i Formel 1).

Sebastian Vettels Formel 1-bil från säsongen 2011.
Sebastian Vettels hjälm och ratt!

Det var inte bara Formel 1-bilen som stack ut, även den kända Motocrosstjärnan Ken Roczens motocrosscykel satt på väggen. Även här blev jag lite knäsvag, då jag som tonåring själv körde Motocross, och Ken Roczen var en av de förebilder som jag hade då.

Ken Roczens hoj!
Handväska gjord av enbart öppnaren/flärpen på Red Bulls aluminiumburkar!

Sammanfattningsvis, så hade jag en kanonbra födelsedag, med god Sachertårta (klassisk och har sitt ursprung i Salzburg) och massor av sevärdheter!

Äter Sachertårta med utsikt över Salzburg uppe på Mönchsberg!

Kram!

Signe Stéen
Hej! Jag heter Signe Stéen och jag läser mitt tredje år på Civilingenjörsprogrammet Maskinteknik med en internationell inriktning inom tyska. Jag kommer under läsåret 2019/2020 att studera på Technische Universität München (TUM). Jag har studerat tyska i 1,5 år och tyska är nu det fjärde språket som jag lär mig. Här på bloggen kommer ni att kunna följa mina nyfunna erfarenheter av hur det är att studera utomlands på ett språk som jag så nyligen börjat lära mig, men ni kommer även att få följa med mig när jag lär mig mer om förbränningsmotorer och motorsportsteknik, samt utforskar den bayerska kulturen såklart!

En kommentar till “Födelsedag i Red Bulls och Mozarts Värld!”

  1. Vilken härlig och spännande (födelse)dag Marcus hade ordnat, och ett intressant blogginlägg av dig, Signe!

Kommentarer inaktiverade.