Programmeringskurs i 30 grader

Ny vecka och dags för lite mer rutiner och lite mindre sightseeing. Nu har jag börjat få lite mer koll på innerstaden, kollektivsystemet och hur livsmedelsaffärerna fungerar här (vissa skillnader mot den svenska motsvarigheten). Vardagslivet börjar så sakta komma ifatt en, trots att jag ännu tycker att det känns som att jag är på resa.

Uppe i Olympiaturm (Olympiatornet) och tittar ner över olympiaområdet som byggdes för Sommar-OS 1972.

Terminstart för många i dag!

I dag är det terminstart på KTH. För många börjar en spännande period med nya erfarenheter gällande föreläsningar, tentamen och allt annat som universitetslivet innebär. För andra är det tillbaka till rutiner, och en del kanske till och med påbörjar sitt sista år på KTH.

Varför börjar inte jag skolan i dag då? Som jag tidigare berättat, så börjar inte mina studier på TU München (TUM) förrän den 14 oktober. Det beror på att det tyska skolåret är förskjutet i förhållande till det svenska. Jag kommer därför troligtvis att gå i skolan fram till september nästa år, eftersom tyska studenter har sitt sommarlov i augusti-september. Det kommer nog därför inte bli något sommarlov för mig nästa sommar, utan jag kommer snarare att påbörja mina masterstudier direkt när jag flyttar hem till Sverige igen.

Bild på BMW-fabriken, BMW-museet och vid horisonten skymtas även Allianz Arena (Bayern Münchens hemmaplan). (Taget från Olympiaturm.)

Programmeringskurs på intåg

I dag börjar den programmeringskurs som jag ska läsa under den första perioden (första halvan av höstterminen) på distans mot KTH utöver studierna på TUM. Programmeringskursen kommer att handla om Python, är på 6 högskolepoäng och kommer att pågå fram till början av november.

Ju mer programmering, desto bättre, då jag planerar att läsa mastern Mekatronik efter mitt kandidatexamensarbete. Innan jag började på KTH hade jag inte kommit i kontakt med programmering alls, och trots att det dykt upp lite programmering i många kurser på KTH, så tycker jag att det är svårt. Svårt är dock inte detsamma som omöjligt, och min målsättning har alltid varit att så länge man vill något, så går det! Programmering kommer aldrig att bli lätt, så länge man inte utsätter sig för det och försöker lära sig (som så mycket annat). Det gäller bara att ta sig över den där tröskeln, även om man inte vet hur långt man har dit.

Det är väldigt varmt här i München, med åska hängande i luften nästintill hela tiden. Det känns därför svårt att sitta inomhus framför en dator på dagarna, när man vill vara ute i värmen (där det åtminstone fläktar lite). I lägenheten har vi därför öppnat alla fönster vi kan för att skapa korsdrag! 😀

Pampiga rådhuset vid Marienplatz!

Jag hoppas att alla som började skolan i dag, hade en kanondag!

Kram Signe

Signe Stéen
Hej! Jag heter Signe Stéen och jag läser mitt tredje år på Civilingenjörsprogrammet Maskinteknik med en internationell inriktning inom tyska. Jag kommer under läsåret 2019/2020 att studera på Technische Universität München (TUM). Jag har studerat tyska i 1,5 år och tyska är nu det fjärde språket som jag lär mig. Här på bloggen kommer ni att kunna följa mina nyfunna erfarenheter av hur det är att studera utomlands på ett språk som jag så nyligen börjat lära mig, men ni kommer även att få följa med mig när jag lär mig mer om förbränningsmotorer och motorsportsteknik, samt utforskar den bayerska kulturen såklart!