Royal National Park – en fristad för hjortar?

I en av kurserna jag går ingår två studiebesök och i fredags var jag därför på en dagsvandring i Royal National Park (RNP). Det är världens näst äldsta nationalpark och den är ungefär 151 kvadrat-kilometer stor. Enligt min lärare blev parken ett skyddat naturområde för att engelsmännen skulle ha någonstans att jaga hjort som de hade tagit med sig från England.

Kusten vi gick längs

Naturen här är ju något helt skilt från den i Sverige, klimatet är subtropiskt och vilda papegojor är ingen ovanlig syn! Kusten kantas dessutom av maffiga sandstensklippor och stränder. På vår exkursion gick vi knappt en mil längs den norra kusten av parken och det var så himla vackert. Jag fick helt enkelt vandringsfeber och gick på två vandringar till under helgen, det är ett fantastisk sätt att se Sydney på!

På väg mot stranden med resten av gruppen

MEN och detta är ett stort men, eftersom klipporna och andra formationer är så vackra är vissa platser i RNP stora turistmagneter. Allra störst är ”Wedding Cake rock”. Det är en ovanligt platt och vit klippformation som är ytterst instabil och kan rasa när som helst inom 10 år. Platsen är därför helt avspärrad med höga stängsel, men folk klättrar över ändå för att få sin instagram-bild. Helt sjukt om du frågar mig. Det händer att ungdomar dör i jakten på den perfekta bilden vid klippformationer som denna. Senast förra veckan såg jag ett inslag om det i nyheterna.

The sign states: “Do not risk your life for a photograph”. Picture: KHAPGG/MEGA
Varningsskyltar vid avspärrningen av Wedding Cake rock (Foto: Mega)

Hemskheter åsido så är det en fantastisk plats att vara på och har man tur kan man till och med se vilda kängurur! Själv fick jag tyvärr se världens näst giftigaste orm, men den är inte väldigt aggressiv så det gick bra. Jag fick också se eukalyptusträd i massor och en kokaburra. Kokaburror är inte ovanliga men rätt roliga, det låter som att de skrattar åt en när de sjunger (kolla på den här videon så förstår du vad jag menar: https://www.youtube.com/watch?v=TqdRQxgtZtI ).

En kokaburra!
Saga Jonsson
Hej! Jag heter Saga och går tredje året på programmet civilingenjör energi och miljö. Jag tycker det mesta är roligt och säger aldrig nej till ett äventyr. När jag inte pluggar engagerar jag mig ideellt i den internationella klimatpolitiken. Annars älskar jag att lyssna på musik, gå på promenad och att måla.

En kommentar till “Royal National Park – en fristad för hjortar?”

Kommentarer inaktiverade.