USYD vs KTH – vem pluggar bäst? (del 1)

Är det nästan samma sak att plugga på KTH som på University of Sydney? Både ja och nej. Det här inlägget handlar om skillnader mellan schemalagda aktiviteter, och nästa inlägg kommer handla om andra aspekter som skiljer sig.

Föreläsningar känner vi ju alla till, den stora skillnaden här är att i princip alla föreläsningar spelas in! Det tycker jag är helt fantastisk bra och KTH borde också göra det om du frågar mig. Boende i Sydney är Dyrt, så därför bor många hemma under universitetstiden (många stockholmare kan nog relatera), även om hemma är 1-2 timmar bort. Det är också vanligt att man jobbar under studietiden, så inspelade föreläsningar är väldigt uppskattade. Personligen lär jag mig mer av att gå på föreläsningar, men även för repetition är det fantastiskt bra med de inspelade. Dock så har jag obligatoriska föreläsningar i en kurs, och missar jag 10% är jag automatiskt underkänd, så det är verkligen onajs (speciellt med tanke på att föreläsaren är riktigt värdelös).

Vackra Quadrangle i skymningen (kl.17)

Övningar, eller tutorials som de heter, är också obligatoriska. Missa en eller två och du är underkänd. Vad jag har förstått beror det här på att man vill skapa utrymme för diskussion, men du vet nog lika väl som jag hur bra det går att tvinga fram en diskussion… Inte bra alls. Det är stelt och jobbigt och ger inte mycket alls om jag ska vara ärlig. Men tanken är ju god så det kanske är det som räknas?

Labbar är ju som vanligt superkul! De är också obligatoriska, men det är ju vi KTHare kanske mer vana vid. Den stora skillnaden på labbar här och hemma är att allt material du behöver inte finns i labbsalen. I till exempel min geologikurs identifierar vi mineraler i stenar genom att bland annat kolla på mineralstrukturer. För att kunna göra det behöver jag en viss typ av lupp och den måste jag köpa själv. Jag måste också ha en passare och gradskiva, och många andra labbar kräver en labbrock (som man då måste köpa själv).

Bild från geologilabben idag. Det här är en rhyolite och den har samma kemiska komposition som vanlig granit. Skillnaden är att den här bildades i ett lavaflöde istället för i en magmakammare. Det svarta är insprängda delar av vulkaniskt glas! Coolt va?!

Field trips är ju också fantastiskt roligt och helt klart superobligatoriska. i mina kurser nu har jag hela tre stycken, den första redan imorgon! Men precis som jag måste köpa min egen lupp måste jag också betala för att åka på exkursion. Tillsammans kostar de cirka 1500 kr, så det är ju inte fullpris men det tar fortfarande emot lite. Tänk på att Australienska och internationella studenter utöver detta betalar en hel del i undervisning för varje kurs (och måste betala igen om de blir underkända).

Hoppas det ger dig en bättre bild över hur det fungerar. Om du undrar över något särskilt är det bara att fråga!

Saga Jonsson
Hej! Jag heter Saga och går tredje året på programmet civilingenjör energi och miljö. Jag tycker det mesta är roligt och säger aldrig nej till ett äventyr. När jag inte pluggar engagerar jag mig ideellt i den internationella klimatpolitiken. Annars älskar jag att lyssna på musik, gå på promenad och att måla.