USYD vs KTH – vem pluggar bäst? (del 2)

Det finns ju mycket som är viktigt bortsett från hur föreläsningar och övningar fungerar. Här kommer några av mina tankar kring det.

Schemat är enligt mig något oerhört viktigt. En ledig fredag eller måndag och du kan plötsligt åka iväg på helgerna eller får det lättare att jobba någon dag i veckan. Eftersom det är så många studenter här betyder det att samma kurs ofta har flera ”klasser”. Därför kan man själv välja vilken av de till exempel tre hållna föreläsningarna man vill gå på. Mycket praktiskt om du frågar mig.

Mitt schema! Som du ser är mina lunchtider lite oklara (speciellt på tisdagar), men i antal timmar är det nog ganska likt vad jag är van på KTH.

Som utbytesstudent är lediga fredagar och måndagar guld, men till skillnad från alla andras scheman gick det inte för mig. Från början hade jag obligatoriska aktiviteter både måndag och fredag, men jag lyckades (efter mycket om och men) byta ”klass” som förklarat ovan. Trots att det initialt verkar helt fantastiskt att kunna byta är det inte så lätt. Jag var inne första dagen man kunde byta och ändå var de flesta klasserna fulla.

En annan sak som skiljer sig från KTH är att det inte finns någon bestämd lunchtimme här. Med andra ord kan jag vara schemalagd mellan 9-15 utan lunch en dag i veckan. Men även om lunch skulle existera finns det cirka 2 mikrovågsugnar på hela campus så det kanske är lika bra att jag anpassar mig till ”käka-macka-på-föreläsningen”-kulturen. Att lunchtid inte existerar här får tumme ner, men möjligheten till att byta schema är en stor tumme upp!

Det här med akademisk kvart är lika främmande som lunchtimmar och har du en lektion på andra sidan campus får du helt enkelt springa (oftast i motström dessutom). Nej, inte riktigt så men nästan. Föreläsningarna börjar 5 min över hel och slutar 5 min i, men det är fortfarande väldigt tajt att hinna packa ihop och gå en kilometer. Det är dock inte helt ovanligt att sluta kvart-tio i om en föreläsare måste ta sig till andra sidan campus för nästa föreläsning, så då finns mer marginal.

I såhär strategisk ordning har jag mina föreläsningar och övningar på tisdagar haha. P.S notera hur mitt i campus jag bor! (blå pricken)

Något jag tycker är lite jobbigt är att byggnaderna har namn istället för bokstäver, vilket gör att det ofta är oklart var jag ska vara när jag kollar på schemat (vilken byggnad är Macleay och vilken är Merewether?). Positivt är dock att schemat är samma alla veckor, så jag kan lära mig av vana.

P.S snart kommer bästa Signe att börja blogga också!

Saga Jonsson
Hej! Jag heter Saga och går tredje året på programmet civilingenjör energi och miljö. Jag tycker det mesta är roligt och säger aldrig nej till ett äventyr. När jag inte pluggar engagerar jag mig ideellt i den internationella klimatpolitiken. Annars älskar jag att lyssna på musik, gå på promenad och att måla.