Willkommen in München!

Hallå där! Nu börjar utbytesäventyret även för mig. Jag är nu framme i lägenheten som jag ska bo i nere i München, Tyskland. Det pirrar ordentligt i magen, då det känns som ett stort steg att flytta till ett annat land och bo där i ett år, samt att studera heltid på ett språk som jag relativt nyligen börjat lära mig.

De första dagarna på plats har jag tänkt lägga på sightseeing och göra mig hemmastadd. På måndag börjar en programmeringskurs i Python som jag ska läsa på distans mot KTH innan det riktiga plugget på Technische Universität München startar.

Vem är då jag?

Jag heter Signe och är 21 år. Den fjortonde oktober ska jag påbörja mitt tredje år på utbildningen Civilingenjör inom Maskinteknik, men byter för ett år universitet, till det tekniska universitetet i München. Jag är en musik- och motorsportsintresserad tjej från de småländska skogarna, och flyttade upp till Stockholm direkt efter min gymnasieexamen 2017 för att studera på KTH.

Varför Tyskland?

På maskinteknik har vi möjligheten att under våren i ettan välja en internationell inriktning på vår kandidatexamen. Det innebär att man läser två kurser i ett av språken franska, spanska eller tyska under det andra året, för att sedan göra ett utbyte i motsvarande land under antingen ett halvår eller helår. Det förutsätter att man har vissa förkunskaper i det språk som man valt, innan man påbörjar den internationella inriktningen på KTH.

Innan jag började på KTH hade jag fem års spansklektioner i ryggen, och talar språket i princip flytande. Då kanske du tycker att det är lustigt att jag ska göra mitt utbyte i Tyskland? Tja, när jag hade blivit antagen till min utbildning så såg jag att man kunde läsa språkkurser på KTH, och språkintresserad som jag är, så var jag sugen på att anta en ny utmaning och lära mig ett nytt språk. Tyska valde jag delvis därför att Tyskland är ett stort teknikland och därför att det är ett språk som jag kände att jag kunde ha stor nytta av att kunna.

Då jag inte hade några tidigare kunskaper inom tyska (mer än korta fraser och ord) så behövde jag läsa Tyska A1 (grundkurs) innan jag kunde påbörja den internationella inriktningen inom tyska. Kursen läste jag därför under vårterminen i ettan, och var sedan redo att gå vidare med nästa tyskkurs. Det har varit tufft att läsa tre intensiva språkkurser utöver de heltidsstudier jag har på Maskintekniksprogrammet, men det har definitivt varit värt det, och jag vill verkligen uppmuntra fler till att göra samma sak! Var inte rädd för att ta dig an fler utmaningar, trots att studera till Civilingenjör är en stor utmaning i sig.

På KTH har jag läst till och med kursen Tyska B1, och jag ska läsa en intensivkurs i Tyska B2 under den första månaden på plats i München. Själva utbytet på TU München kommer att innebära heltidsstudier på tyska och det väntar jag på med skräckblandad förtjusning.

Jag hoppas på att få massor av nya erfarenheter av både hur det är att studera i Tyskland och den tyska (och Bayerska) kulturen generellt. Följ med mig på den här upptäcktsfärden när jag utforskar Tysklands tredje största stad!

Ha det bra så länge så hörs vi snart igen!

Signe

I den här byggnaden kommer jag troligtvis att spendera en stor del av min tid under det kommande året! Källa: Wikimedia Commons
Signe Stéen
Hej! Jag heter Signe Stéen och jag läser mitt tredje år på Civilingenjörsprogrammet Maskinteknik med en internationell inriktning inom tyska. Jag kommer under läsåret 2019/2020 att studera på Technische Universität München (TUM). Jag har studerat tyska i 1,5 år och tyska är nu det fjärde språket som jag lär mig. Här på bloggen kommer ni att kunna följa mina nyfunna erfarenheter av hur det är att studera utomlands på ett språk som jag så nyligen börjat lära mig, men ni kommer även att få följa med mig när jag lär mig mer om förbränningsmotorer och motorsportsteknik, samt utforskar den bayerska kulturen såklart!

2 reaktioner till “Willkommen in München!”

1. Det är ett spännande år som du har framför dig.
    Lycka till, vännen!