Hoppa till innehåll

Att tänka på när man flyttar till München

Tisdag och äntligen har vi fint väder igen! Det har regnat här i München sedan i torsdags. Jag sitter just nu och arbetar med min programmeringskurs, och ska strax bege mig till språkkursen. Språkkursen är en intensivkurs i tyska B2 som jag påbörjade i fredags. Då jag bara har haft två lektioner än så länge, så kan jag inte riktigt utvärdera kursen ännu, men språknivån var ganska mycket lägre än vad jag hade förväntat mig, vilket gjorde mig lite besviken. Jag hoppas att det blir bättre, och jag kommer troligtvis berätta mer om min språkkurs framöver!

En viktig sak att tänka på när man ska flytta utomlands är ju såklart boende. Hur fungerar det där jag tänkt flytta, vad får jag räkna med att hyran ligger på och var kan jag hitta boende? Det och en del andra tänkvärda saker försöker jag svara på här nedan.

Var hittar man lägenhet?

Hyran på bostäder är hög i München, och motsvarar ungefär Stockholmspriser. Jag och mina rumskamrater hittade lägenhet via WG-Gesucht , vilket är en sida där man kan hitta både hela lägenheter och lägenheter som du delar med andra personer (ofta andra studenter). WG står för Wohngemeinschaft och innebär just att du delar lägenhet med andra personer.

Det finns även andra sidor som Immobilienscout24, Immowelt och Mr.LodgeDe här sidorna liknar blocket.se (inklusive WG-Gesucht) där privatpersoner lägger ut annonser på deras lägenheter/rum/hus som de önskar att hyra ut. Det enda undantaget är MrLodge, vilket är ett företag som ordnar med det administrativa vid uthyrning av lägenheter. MrLodge är därför oftast dyrare än de andra sidorna, men eftersom det också är en säkrare väg att hitta lägenhet på, så kan det vara värt det.

Många av de som publicerar sina boenden på nätet är väldigt ärliga och trevliga, men det gäller att vara uppmärksam när man letar lägenhet (oavsett var man letar lägenhet). Det är viktigt att försäkra sig om att man inte blir lurad, trots att det kan vara väldigt svårt att veta. Man är ganska utsatt som utbytesstudent, eftersom man inte är van vid systemet och man kan därför bli lurad på ganska mycket pengar. Ännu svårare blir det också om man inte talar språket (eller inte har språket som första- eller andraspråk), då lägenhetsöverenskommelser ofta sker helt eller delvis på tyska här. Om du har möjlighet, åk gärna ner för att titta på boendet som du är intresserad av, och för att träffa din potentiella hyresvärd. Då får du en bättre bild av boendet och hyresvärden, och du kan därför känna dig säkrare på att när du väl flyttar ner till München, så står det en lägenhet där och väntar på dig! 🙂

Då hyran som sagt är hög i München, så är det viktigt att vara ute i god tid. Vi åkte ner till München i början av maj för att titta på lägenheter, och då kunde man fortfarande hitta relativt låga hyror där man för ett rum i en lägenhet kunde få hyra för ungefär €600, medan samma rum nu troligtvis kostar runt €800-€900. Det kan därför ibland vara värt att hyra ett rum och därmed dela lägenhet med andra studenter om du är ute i god tid, men det är inte alltid det billigaste alternativet. Det viktigaste är att du är öppen för mycket, och inte har en för snäv budget (även om en snäv budget är vad man har som student, tyvärr).

Nu, en månad innan terminstart här i München, så är det många studenter på jakt efter boende. Det är därför bättre att försöka hitta boende innan de tyska studenterna har fått sina antagningsbesked, då det är tillräckligt med de utbytesstudenter som slåss om boende inför skolstart. TU München skickar också ibland ut rekommendationer på boende via mejl, men de är få och går åt fort. Vid den här tiden innan terminstart kan det därför vara bra att vara på plats i München för att leta boende, även om det kan vara ett önsketänkande, eftersom det är dyrt att bo på hotell eller liknande medan man söker boende.

Papper, papper, papper…

Ja, tyskarna älskar dokument och struktur, men de avskyr det mesta som är digitalt. Det kan kännas omständigt att flytta till Tyskland då det krävs mycket pappersarbete. Något som är viktigt att tänka på är att man i München (mycket möjligt att det gäller övriga Tyskland) är att man måste besöka en Bürgerbüro eller Kreisverwaltungsreferat inom två veckor efter att man flyttat till München.

Så det är bara att söka upp en Bürgerbüro och gå dit? Nej, tyvärr inte. Tänk på att du måste boka tid på den Bürgerbüro som du tänkt besöka. Det kan därför vara bra att boka i god tid (gärna första dagen som du flyttat in) så att det inte finns någon risk för att du råkar överskrida de första två veckorna.

När du väl har bokat tid måste du även be om ett papper från din hyresvärd, där hyresvärden bekräftar att du är inflyttad i dennes bostad. Väl på plats i en Bürgerbüro ställs standardfrågor som var du bodde tidigare, om du varit bosatt i Tyskland förut, om du är gift eller singel, och så vidare. Om du är påläst på hur en inflyttningsanmälan går till och vad som krävs av dig, så går det väldigt smidigt. Det kan dock kännas jobbigt innan man väl är inskriven som boende i München. 🙂

Hur ska jag ha råd?

Det viktigaste: sök studiestöd från CSN precis som du brukar göra inför varje ny terminstart. Det är inte svårare än att söka till en svensk högskola/universitet, så länge du bara läser allting noggrant. Sedan kan du även söka Erasmusstipendium om du studerar inom EU (vilket du gör som Münchenbo). CSN med lån ligger på ungefär 10 000 kr/månad och Erasmusstipendiet ligger på ungefär 4000 kr/månad. Utöver det kan du även söka övriga stipendier i Sverige, vilket också kan vara något prova!

Köket och badrummet i min lägenhet här i München!

Om du har några frågor gällande boende, eller frågor som handlar om vad som helst gällande München, skriv en kommentar så svarar jag så fort som möjligt! 🙂

Kram!

Hej! Jag heter Signe Stéen och jag läser mitt fjärde år på Civilingenjörsprogrammet Maskinteknik och mitt första år på mastern Industriell Produktutveckling - Mekatronik. Jag gjorde utlandsstudier inom utbytesprogrammet Erasmus på Technische Universität München (TUM) i Tyskland under mitt tredje år som civilingenjörsstudent (läsåret 2019/2020).