Deutsches Museum Och Folkfest!

Hoppas att du har en trevlig helg! I veckan har jag bytt språkkurs från B2.1 till B2.2, då den första kursen låg på en lägre nivå än den senaste språkkursen som jag läste på KTH i våras, avslutades på. Nu har jag en mycket mer positiv inställning till kursen, där läraren hjälper oss studenter med mycket av vad som är akademisk tyska jämfört med vardaglig tyska. Det gör att det känns lite lugnare inför den stora utmaningen som väntar när jag börjar på TU München i oktober.

När jag ansökte till TU München, så mejlade jag och frågade om universitetet undervisade i tyska inför skolstarten. Svaret var nej (finns dock tyskkurser under terminens gång, vilka ofta blir fullsatta direkt under ansökningsperioden), men de rekommenderade mig då att söka till deutschkurse bei der Universität münchen e.V (dkfa).  Det är där jag nu läser min intensivkurs i tyska B2.2 (den senare delen av tyska B2). Tyskkurserna är ganska dyra, men ITM-skolan på KTH (som Maskinteknik tillhör) har ett språkkursbidrag som man kan söka. Ta kontakt med din fakultet på KTH och fråga om de har liknande bidrag, och var därför inte rädd för att en språkkurs kan kosta pengar! Det viktigaste är att du får ut det du vill av språkkursen, och att du känner att det ger något inför dina studier på ditt utbytesuniversitet!

Deutsches Museum

I veckan anmälde jag mig även till ett museibesök via språkskolan, som skulle innefatta en guidad rundtur på Deutsches Museum här i München. Det tekniska museet har stått högt upp på min lista att besöka, och vilket museum det är! Gigantiskt! Här behövs troligtvis flera dagar om man ska sätta sig in i alla olika avdelningar. Vi hade en guidad rundtur på intensiv och rapp tyska på två timmar. För oss som hängde med i språket var helt slutkörda efter rundturen, men det var två väldigt intressanta timmar.

Flygplan av olika modeller, bland annat ett av bröderna Wrights tillverkade flygplan!

Vi började nere i källaren där man hade efterliknat en gruva, till att sedan gå igenom en del av den industriella revolutionen (bland annat James Watts ångmaskin). Vi fick sedan bland annat se hur en ubåt ser ut inuti, samt en del flygplansmodeller. Bland flygplansmodellerna fanns det sista originalet (av typ A) av bröderna Wrights flygplan. Besöket på museet avslutades med en uppvisning av en högspänningsanläggning. Där fick jag bland annat se hur Faradays bur fungerar och    fördelen med åskledare och vad som kan hända om man inte har åskledare på huset.

Luftballonger och flygplan!

Sammanfattningsvis är det nog nästan det bästa museum som jag någonsin har besökt. Väldigt mångsidigt, och trots att det är ett tekniskt museum så finns det något för alla smaker, och det berör allt från teknikens början till självspelande musikinstrument och atomfysik. Superintressant, och ett museum jag definitivt ska återbesöka.

Högspänningsanläggningen!

Alltid folkfest i München!

På väg ifrån Deutsches Museum hörde vi musik, stoj och stim. Vi bestämde oss för att ta reda på vad det var, och det visade sig vara en folkfest som skulle pågå under helgen. Någon menade att det sågs som avslutet på sommaren, medan andra förklarade det som att det inte fanns någon särskild anledning till folkfesten, ”det är bara så det är här i München” sa de. 😀 Man tror att alla laddar inför Oktoberfest som börjar nästa vecka, men i sådana fall laddar man inte i tystnad, utan bara med mindre folkfester! Det blev nysvarvade och friterade potatischips (ja, man svarvade potatisen med en borrmaskin), grillad majskolv och smakprov av vedugnsbakad pizza. Allting gjordes i små tält eller foodtrucks.

Massor av öl- och matstånd! Superhärligt!

Vi har dessutom kanonbra väder den här helgen (och hade även det i veckan som var) med 30 grader och solsken!

Alltid mycket folk så fort det snackas om folkfest!

Kram!

Signe Stéen
Hej! Jag heter Signe Stéen och jag läser mitt tredje år på Civilingenjörsprogrammet Maskinteknik med en internationell inriktning inom tyska. Jag kommer under läsåret 2019/2020 att studera på Technische Universität München (TUM). Jag har studerat tyska i 1,5 år och tyska är nu det fjärde språket som jag lär mig. Här på bloggen kommer ni att kunna följa mina nyfunna erfarenheter av hur det är att studera utomlands på ett språk som jag så nyligen börjat lära mig, men ni kommer även att få följa med mig när jag lär mig mer om förbränningsmotorer och motorsportsteknik, samt utforskar den bayerska kulturen såklart!