Förberedelser för utbyte (del 1)

Innan ett utbyte är det ganska mycket som behöver göras. Jag kommer publicera en serie inlägg här för att hjälpa dig i allt från den första tanken tills det att du åker. Det första du bör göra enligt mig är att ställa dig följande tre grundläggande frågor och svara på den du vet mest om först:

• Vad är målet med utbytet?
  • När i utbildningen vill jag åka på utbyte?
  • Var vill jag åka?

Vad är målet med utbytet? Målet styr på många sätt var och när du vill åka. Då jag gick direkt från gymnasiet till KTH var mitt största mål att få ett litet avbrott och ett äventyr. Målet var alltså inte att gå på en exklusiv skola eller så, utan att få lite mer energi till resten av utbildningen! Helt ärligt så har jag alltid drömt om att åka på utbyte så mitt stora mål var utbyte, men att sätta ett mer konkret mål hjälper verkligen om du till slut står i valet och kvalet mellan två universitet.

När ska jag åka? Det här styrs mycket av föregående svar. Vill du till exempel att utbytet optimalt ska gå ihop med ditt program kan det vara en idé att rådfråga en studievägledare när det är. Bryr du dig inte så går det mesta. Jag visste att jag ville åka i trean eftersom det är i mitten av utbildningen. Det var jätteviktigt för mig och resten av planeringen fick nästan utgå från det.

Var ska jag åka? Den viktigaste frågan! Men förhoppningsvis har du lite guidning utifrån de föregående. Vill du som mig åka i trean är det ofta viktigt med språket, på kanditatnivå undervisar de flesta universitet enbart på landets huvudspråk. Jag löste det genom att åka till ett engelskspråkigt land, men har du tillräckligt bra språkkunskaper i ett annat språk kan det också vara ett alternativ. Din gamla skolfranska kanske plötsligt är bra för något! Var dock väldigt noga när du kollar språkkraven för det universitet du är intresserad av, så att du faktiskt uppfyller det. Om du redan vet var du vill åka kan de två andra frågorna vara till hjälp vid val av universitet om det är aktuellt.

(Hur länge vill jag åka? Är också en grundläggande fråga, men är lite svårare än de andra eftersom de flesta utbyten bara pågår i en termin. Är du sugen på att åka längre, snacka med din internationella koordinator tidigt i processen!)

Personligen gav dessa tre frågor mig några alternativ av intresse (se alltid till att ha flera!!): ett universitet i Kanada och fyra i Australien. Nästa steg var att se vilket som passade min utbildning bäst eftersom jag inte ville få en massa släpkurser. Jag letade reda på kurser på dessa universitet och matchade med egna från KTH. Tre universitet i Australien verkade bäst så jag gick vidare med dem till internationella koordinatorn och rådfrågade. Tydligen har olika universitet har olika avtal med KTH och det innebar att jag på vissa universitet inte skulle kunna läsa kurser utanför ”faculty of engineering”, vilket jag ville. Till slut fanns därför bara två-tre universitet kvar och jag valde University of Sydney som nr. 1 på min lista. Efter det tog jag alternativ med lägre meritgränser för att försäkra mig om att utbytet skulle ske! Mitt bästa tips är att försöka vara flexibel, utbyte nr. 4 på priolistan är med stor sannolikhet roligare än inget utbyte alls.

Hoppas detta hjälper! Har du några frågor om hur jag tänkte eller så är det bara att lägga en kommentar nedan.

Saga Jonsson
Hej! Jag heter Saga och går tredje året på programmet civilingenjör energi och miljö. Jag tycker det mesta är roligt och säger aldrig nej till ett äventyr. När jag inte pluggar engagerar jag mig ideellt i den internationella klimatpolitiken. Annars älskar jag att lyssna på musik, gå på promenad och att måla.

4 reaktioner till “Förberedelser för utbyte (del 1)”

1. Hej!! Jag går tvåan på W och är också väldigt sugen på att åka på utbyte i trean men har svårt att hitta alla kurser och så! Vilka kurser läser du/vilka masterinriktning har du valt? Exempelvis hittar jag ingen kurs som kan ersätta energi system i samhället och undrar hur du löste det?:))

2. Hej! Kul!! Jag har valt masterinriktningen teknik och hållbar utveckling. Här läser jag gologi, datasystem, environmental engineering (motsv. hållbar utveckling i teori och praktik) samt en kurs om australiens natur typ?. Tyvärr kan man inte ersätta energisystem i samhället då den är för fokuserad på sverige utan det blir en släpkurs. MEN jag kan använda min australienkurs som den valfria kursen på våren i trean och ligger då både en kurs för och en efter så tänker att det är okej 🙂

Hör gärna av dig om du har fler frågor!! Var funderar du på att åka? 🙂