Hellabrunn Zoo i München

Servus som man säger här i Bayern! Nu har jag varit bosatt i München i två veckor, och som du har fått se i mina tidigare inlägg här på Utlandsbloggen, så har jag sett mig en del omkring i min nya stad. I går besökte jag Hellabrunn Zoo i Thalkirchen, vilket är den senaste sevärdheten som jag har besökt. Gårdagen skulle vara den sista dagen med riktigt fint väder i München (fram till åtminstone mitten av nästa vecka) och därför tyckte jag att jag borde utnyttja det fina vädret och besöka den närliggande djurparken! En otroligt fin djurpark på 40 hektar, med nästan 19000 djur och 767 arter.

En röd Ibis!

Djurparken Hellabrunn Zoo blev 2013 rankad som fjärde bästa i Europa, och var även den första djurpark i världen att inte enbart organisera djurparken efter arter, utan även låta djuren inom samma geografiska område (eller dylikt) få dela mark. Det är en helt fantastisk park, där man kommer väldigt nära djuren, och man får ofta känslan av att djuren lever i sitt naturliga habitat.

Så här nära en noshörning har jag aldrig stått!

Mina favoriter var girafferna, elefanterna, isbjörnarna och pingvinerna. Pingvinerna var så tama att de gärna ville leka med besökarna på djurparken genom glaset. Då det var en varm dag, ville gärna isbjörnarna ligga inne i sin svala grotta på -4 grader, men jag fick i alla fall en skymt av en isbjörn, som låg och svalkade sig i skuggan. Jag var på Svalbard sommaren 2015, och då fick jag se färska isbjörnsspår, men jag fick aldrig chansen att se en isbjörn när jag var där. Det var därför kul att få se den vita björnen på nära håll, trots att det var genom glas.

Giraffer!

I Sverige finns det ofta skyltar med översättningar till engelska på de flesta sevärdheterna, och även generellt i landet, men i Tyskland är det definitivt inte så. Här finns det stora fördelar med att faktiskt kunna lite tyska, och inte enbart engelska, då man inte kan räkna med att folk förstår engelska. De flesta skyltarna inne i djurparken var på tyska (även om skyltar på engelska förekom) och därför kan djurparken uppfattas som att den inte är särskilt turistvänlig. Kan man språket så tror jag att upplevelsen av parken blir snäppet högre, då även uppvisningarna av djuren var helt på tyska.

Gigantiska elefanter!

Inträdet ligger på €15 för vuxna och €11 för studenter med giltigt studentkort. I München (eller Tyskland i allmänhet) är känslan av att man är ganska skeptisk mot allt som är digitalt, och eftersom Mecenatkortet (studentkort) endast finns digitalt nu för tiden (om man inte vill specialbeställa kortet) så vägrade personalen på djurparken att ta in oss som studenter, vilket var lite tråkigt. Det kan alltså vara bra att beställa ett fysiskt studentkort från exempelvis Mecenat om man inte har fått sitt studentkort från utbytesuniversitetet än. Trots det var inträdet på djurparken som sagt relativt lågt även för vuxna (jämfört med många sevärdheter i Sverige) så vi släppte det och hade trevligt i den fina parken istället.

Tschüss!

Signe Stéen
Hej! Jag heter Signe Stéen och jag läser mitt tredje år på Civilingenjörsprogrammet Maskinteknik med en internationell inriktning inom tyska. Jag kommer under läsåret 2019/2020 att studera på Technische Universität München (TUM). Jag har studerat tyska i 1,5 år och tyska är nu det fjärde språket som jag lär mig. Här på bloggen kommer ni att kunna följa mina nyfunna erfarenheter av hur det är att studera utomlands på ett språk som jag så nyligen börjat lära mig, men ni kommer även att få följa med mig när jag lär mig mer om förbränningsmotorer och motorsportsteknik, samt utforskar den bayerska kulturen såklart!