Äntligen har skolan börjat!

I går var första, riktiga dagen på TU München. Då en föreläsning var inställd, så hade jag bara två eftermiddagsföreläsningar i går – materiallära och finita element (FEM). Som jag har förstått det, så är skoldagen (och även arbetsdagen) förskjuten (eller längre) här i Tyskland. Istället för att gå från åtta till fem, så kan man ha föreläsningar från åtta till sex, men ofta börjar man senare än klockan åtta.

Vissa fakulteter använder sig av ett anmälningssystem till kurser via skolportalen på internet, medan kurser för andra fakulteter (exempelvis maskinteknik) har som krav att man närvarar vid första föreläsningen för att anmäla sig till en kurs. Det är svårt att veta för vilka kurser som gäller vad, men oftast står det i skolportalen när anmälningsdatum är. Finns det inget anmälningsdatum till kursen, så betyder det att man behöver gå på kursens första föreläsning för att kursregistrera sig.

Det var två helt olika stämningar på de två föreläsningar som jag var på i går. Den första kursen (materiallära) är obligatorisk för alla maskintekniksstudenter på TU München, medan den andra kursen (finita element) är en masterkurs. Det var väldigt stökigt på materialläran, då föreläsningen hölls i den största föreläsningssalen på maskinsektionen, och väldigt många studenter pratade medan föreläsaren talade.

På KTH och generellt på svenska universitet hålls masterkurser på engelska, men i Tyskland kan man inte förutsätta att en masterkurs ska hållas på engelska. FEM-föreläsningen hölls helt på tyska, men all kurslitteratur var dock på engelska (till skillnad från materialläran där allt var på tyska). Här var dock alla studenter tysta och lyssnade på föreläsaren, men salen var också mindre och modernare, så akustiken var också bättre.

Kursmaterialet såldes i ett bundet häfte precis utanför föreläsningssalen för ungefär 50 kronor. Vad jag har hört, så får man ofta kursmaterialet på det här sättet på TU München (och säkert på många andra universitet i Tyskland). Det underlättar verkligen som student, då man varken har tillräckligt med pengar, eller möjligheten att bära runt på alla tunga böcker som man blir tvungen att köpa inför kurserna på KTH. Mycket kursmaterial finns även på kursportalen Moodle (liknande Canvas för KTH) om man föredrar digitala varianter, och vill spara in ännu mer på papper.

Då jag enbart haft två föreläsningar hittills, är det svårt att jämföra föreläsningarna här med de svenska föreläsningarna. Min första förvåning var dock att man inte applåderar efter föreläsningens slut, utan knackar med knogarna i skrivbänken istället. Mer likheter och skillnader på föreläsningarna kommer längre fram, när jag har blivit lite varmare i kläderna!

Signe Stéen
Hej! Jag heter Signe Stéen och jag läser mitt tredje år på Civilingenjörsprogrammet Maskinteknik med en internationell inriktning inom tyska. Jag kommer under läsåret 2019/2020 att studera på Technische Universität München (TUM). Jag har studerat tyska i 1,5 år och tyska är nu det fjärde språket som jag lär mig. Här på bloggen kommer ni att kunna följa mina nyfunna erfarenheter av hur det är att studera utomlands på ett språk som jag så nyligen börjat lära mig, men ni kommer även att få följa med mig när jag lär mig mer om förbränningsmotorer och motorsportsteknik, samt utforskar den bayerska kulturen såklart!