Campus Garching Tour

I dag har jag varit på rundvandring på det campus som jag främst ska jag studera på under det här året – Garching. Garching ligger norr om München, och är slutstation på en av Münchens tunnelbanelinjer, U6.

Vad man kan hitta på Maskinteknikssektionen!

Campuset kallas för framtidscampuset av TU München och man förstår varför. Det är det campus som mycket av universitetets forskning sker på, och förutom maskinteknik, finns bland annat fysik, kemi, informationsteknik samt matematik där. I informationsteknik- och matematikbyggnaden finns två rutschbanor från översta våningen till bottenvåningen. Campus Garching är det modernaste campuset där de flesta byggnaderna är nybyggda, och den senaste byggnaden har både gym och biograf!

På campuset finns även en reaktor som inte längre är aktiv. Reaktorn är formad som ett ägg, så den stora betongklumpen ser ganska rolig ut!

Rutschbanor inne på informationsteknik- och matematiksektionen!

Fram till 1997 låg maskinsektionen på huvudcampuset inne i München, men det bestämdes då att sektionen skulle flyttas ut till Garching för att få plats att växa. Företaget BMW låg bakom nybygget av maskinsektionen vilket man nästan kan känna på sig när man ser byggnaden. Det tog endast sex år att bygga färdigt hela byggnaden, och man behövde inte heller gå över budgeten. De största föreläsningssalarna på maskinteknik är runda, och formen syns även på utsidan av byggnaden. BMW-museet liknar den cirkulära formen på föreläsningssalarna väldigt mycket, och om man kollar på flygfoton över maskinsektionsbyggnaden, ser man att det finns en svart, fylld cirkel på taket. Det enda som saknas är BMW-loggan!

En del av maskintekniksbyggnaden! Den runda delen är den största föreläsningssalen på maskinteknik. Källa: Wikimedia Commons

Dessutom öppnade den nya Mensan för någon vecka sedan. på campus Garching. Mensa betyder studentmatsal på tyska, och under rundvandringen fick vi besöka den nya matsalen. Här laddar man sitt studentkort med pengar, som man sedan använder när man betalar för maten. Det finns massor av olika matalternativ, för alla smaker. Man betalar per 100 gram (minimum) och matsalen har väldigt låga priser, särskilt med tanke på hur fräsch och trevlig maten ser ut! Det finns även salladsbord och efterrätter.

Jag tror att det här året kommer att bli kanonbra, och jag har lite fler nyheter att skriva om, men det kommer senare när jag kan berätta lite mer om det!

Signe Stéen
Hej! Jag heter Signe Stéen och jag läser mitt tredje år på Civilingenjörsprogrammet Maskinteknik med en internationell inriktning inom tyska. Jag kommer under läsåret 2019/2020 att studera på Technische Universität München (TUM). Jag har studerat tyska i 1,5 år och tyska är nu det fjärde språket som jag lär mig. Här på bloggen kommer ni att kunna följa mina nyfunna erfarenheter av hur det är att studera utomlands på ett språk som jag så nyligen börjat lära mig, men ni kommer även att få följa med mig när jag lär mig mer om förbränningsmotorer och motorsportsteknik, samt utforskar den bayerska kulturen såklart!