Du är på utbyte, ta tillvara på tiden!!!!?

Missuppfatta mig inte, jag är normalt inte den som oroar sig över att missa olika saker. Men sen jag kom hit växer min FOMO (fear of missing out) varje dag. Alla sociala media är fyllda med weekendresor och roadtrips, eller utekvällar och gött häng. Vad man planerar att göra härnäst är ständigt det vanligaste konversationsämnet och ”nej jag måste plugga” räcker sällan som ursäkt. Det är utmattande!

Eftersom en termin är relativt kort tid och det finns så mycket att se och göra känns det ofta som att varje sekund räknas. Jag har pratat med några andra utbytesstudenter och de har samma känsla. Så fort man är själv kommer tankarna ”vad gör alla andra just nu? Borde jag hänga med? Vad gör alla senare?”. Det har tagit lite tid för mig att tvinga bort de här tankarna och ge mig själv utrymme att vila. Det låter kanske lite konstigt, men det kan faktiskt bli för mycket av det goda!

Det är så mycket bättre att njuta av det man gör än att stressa över det man inte gör. För alla er som ska eller är på utbyte: Det är okej att inte festa varje vecka när man är på utbyte (trots att man får intrycket av att alla andra gör det). Det är okej att inte göra en roadtrip med flera andra, om att göra din egen grej passar dig bättre go for that! Det är okej att slökolla på netflix eller bara ligga på en gräsmatta och läsa en bok!

Nu ska jag gå och chilla, ciao!

Saga Jonsson
Hej! Jag heter Saga och går tredje året på programmet civilingenjör energi och miljö. Jag tycker det mesta är roligt och säger aldrig nej till ett äventyr. När jag inte pluggar engagerar jag mig ideellt i den internationella klimatpolitiken. Annars älskar jag att lyssna på musik, gå på promenad och att måla.