Förberedelser för utbyte (del 2 – ansök + finansiering)

Hej igen! Bättre sent men aldrig – här kommer mitt andra inlägg i min guide till hur man får ett utbyte att hända. Hitta del 1 här.

När du äntligen fått fram en lista med universitet som du tänker söka är det jobbigaste gjort! Bra jobbat! Se gärna till att gå igenom de kurser du tänkt läsa en gång till för att dubbelchecka att:

 1.  Kursen är på tillräckligt många poäng
 2. Kursen hålls den termin du är där (jag hade mycket problem med detta..)
 3. Du uppfyller kursens behörighetskrav
 4. Du kan läsa kursen enl. KTHs avtal (prata med internationell kordinator)
 5. Kursen ger dig rätt behörighet på KTH  (extra viktigt om man åker trean och måste vara behörig till sin master! Snacka gärna med masteransvarig om detta tex under mastermässan.).

Okej, now what? Nu är det dags att förbereda själva ansökan. Det gör du här. Se till att läsa alla instruktioner noggrant! Formuläret måste vara inne senast den 17e december (om du inte hinner kan du söka restplatser i mitten av mars).

Det är också dagst att kolla på finansiering. Om du åker till ett billigt land som till exempel Kina behöver ditt utbyte inte betyda några extra kostnader alls utan kan faktiskt sänka dina levnadskostnader. Men om du som mig åker till ett dyrt land, ja då kan det krävas lite extra tankekraft. Personligen hade jag inte lagt en enda tanke till om Australien var dyrt eller inte, men när jag väl började leta boende insåg jag snabbt att CSN i princip var slut efter enbart hyran… Här kommer mina bästa tips:

 • Erasmus, 400-460 Euro/mån (för dig som ska på utbyte i Europa – fråga Signe!)
 • KTHs resebidrag, 3000-8000 kr (beror på var du åker! Se till att lämna in innan du åker på utbyte.)
 • Övriga fonder och stipendier – kräver en egen rubrik

Övriga fonder och stipendier är lite av en röra, men jag ska hjälpa dig så mycket som jag kan. Kort sagt är Sverige ett fantastiskt land att leva i för att söka stipendier, det finns stipendium för ALLT, och därmed också för utbytesstudier! Fond- och stipendievärlden blir lätt överväldigande, men det kan verkligen löna sig! Mina bästa tips för att hitta stipendium är:

 • Fråga andra som varit på utbyte om stipendier de sökte eller vet om. Vissa är nästan omöjliga att hitta själv.
 • Kolla om det finns några regionsspecifika stipendium. Det finns ofta stipendium för ”Universitetsstuderande från X kommun…”. Dessa är ofta lättast att hitta här. 
 • Kolla in Global Grant. Du kan logga in med ditt bibliotekskort och här hittar du den mest omfattande samlingen av stipendium. Använd sökkord som ”utbyte”, ”utlandsstudier”, ”universitet”, ”universitetsstudier”… Se också till att använda filtreringsverktyget och kom ihåg att spara de fonder som kan vara av intresse, de kan vara svåra att hitta igen…
 • Googla, googla, googla… Det finns ett antal mindre sidor som lista ett antal stipendium som kan vara svåra att hitta annars – dubbelkolla dock informationen, vissa av dem är utdaterade…
 • Kolla om ditt utbytesuniversitet har något stipendium – long shot, men vem vet?
 • Kolla om det finns specifika stipendium mellan Sverige och utbyteslandet. Jag vet att det finns för Canada, USA och Frankrike

Okej, så nu har du en liten lista med stipendier att söka, var noga med att hitta sista ansökningsdag! annars är det så lätt att glömma bort. Nu bör du dubbelkolla så att du är behörig till alla stipendium. Vissa ställer krav på födelseort, inriktning på utbildning eller avklarade högskolepoäng. Det är slöseri med tid att söka ett stipendium du inte kan få.

Hoppas det hjälper! Hör av dig om du har några frågor!

Saga Jonsson
Hej! Jag heter Saga och går tredje året på programmet civilingenjör energi och miljö. Jag tycker det mesta är roligt och säger aldrig nej till ett äventyr. När jag inte pluggar engagerar jag mig ideellt i den internationella klimatpolitiken. Annars älskar jag att lyssna på musik, gå på promenad och att måla.

En kommentar till “Förberedelser för utbyte (del 2 – ansök + finansiering)”

Kommentarer inaktiverade.