Långdistans: the survival guide

Det finns nästan lite tabu kring att ha en partner under ett utbyte. Många ser utbytet som en chans att festa och flörta extra mycket och jag har hört om alla möjliga konstiga överenskommelser hos par. En kille hade till exempel kommit överrens med sin flickvän om att det var okej att sex med andra, men enbart om det var en trekant. Om det här funkar för det paret är det ju toppen för dem, men det hade verkligen inte funkat för mig, jag har en annan syn på vad det innebär att vara i ett förhållande. Med andra ord, innan du åker – prata med din partner och kom överrens om något som funkar för er.

Om du frågar mig handlar allt om kommunikation och när man är längre från varandra är det ofta svårare att kommunicera på ett bra sätt. Därför kan det vara bra att prata igenom förväntningar på varandra innan. På så sätt blir det lättare att inte göra varandra besvikna. Det är ganska lätt att bli helt uppslukad av allting som utbytesstudent.

Get in for a rough ride. Jag tycker personligen att det har varit svårt och jobbigt att vara så långt borta från min partner. Men så mycket som händer runt omkring och inget av det är gemensamt kändes det ibland som att våra tidigare djupa samtal blev ytliga. Men vi löste det genom att prata mycket om vad vi ska göra när vi är tillsammans igen. Vi bestämde oss också för att läsa samma bok för att kunna diskutera den. Sådana småknep tycker jag personligen har hjälpt jättemycket.

Utbytet skulle på många sätt varit emotionellt lättare utan en partner på en annan kontinent och i en annan tidszon. Men det hade på ett sätt också varit svårare utan. Speciellt den första månaden innan jag hade fått mer nära vänner och kände mig mer hemma här hade varit väldigt tuff. Jag behövde inte känna mig så ensam eftersom jag alltid hade någon att prata med om alla nya intryck och känslor.

Hör av dig om du har några funderingar!

Saga Jonsson
Hej! Jag heter Saga och går tredje året på programmet civilingenjör energi och miljö. Jag tycker det mesta är roligt och säger aldrig nej till ett äventyr. När jag inte pluggar engagerar jag mig ideellt i den internationella klimatpolitiken. Annars älskar jag att lyssna på musik, gå på promenad och att måla.