Hoppa till innehåll

Melbourne – kulturens stad

I helgen var jag på besök i Melbourne, som är Australiens kulturstad! Jag skulle likna Melbourne med Göteborg, staden har sämre väder och lite av ett lillebrorskomplex men är oj så trevligt! Färgglada skyskrapor, ett konstmusem som heter duga och gratis spårvagnar i innerstan. Och vi har inte ens kommit till det bästa än! Vid en lång pir vid Melbournes strand bor nämligen ungefär ett tusental pingviner! Arten heter fairy penguins och de är världens minsta pingviner. På dagarna är de ute i havet och fiskar och på kvällen kommer de hem igen. Därför samlas åskådare ute på piren vid solnedgången varje dag. De var verkligen jättesöta! Nu har jag sett giftiga ormar, kängurur, echidnor, tropiska fiskar, sköldpaddor och pingviner i det vilda. Med andra ord är det alltså nästan bara koalan kvar!

Pingviner!!

Något annat som är unikt i Melbourne (eller snarare utanför…) är vägsträckan som så fint kallas för ”Great Ocean Road” och klassas som en av världens vackraste vägsträckor. Det är lätt att förstå varför. Vägen sträcker sig längs kusten och slingrar sig fram över branta sandstensklippor. Bortanför klipporna finns bara havet så långt ögat kan nå… Som svensk tycker jag alltid att det är svårt att greppa både hur abrupt landmassan tar slut, men också hur långt det är till nästa fastland. I Sverige finns det ju ofta en skärgård som gär gränsen mellan fastland och hav mer diffus, och Österjön är ju inte heller något att skryta om när det kommer till storlek…

Great Ocean Road! Jag hänkade på några amerikanska kompisar som skulle dit.

Kort sagt så hade jag en väldigt härlig helg i Melbourne. Fajten om det är Melbourne eller Sydney som är bäst kommer nog aldrig sluta. Precis som en random göteborgare en gång kommenterade att det var bra att jag inte var från Stockholm verkade folk i Melbourne lättade att jag inte är från Sydney – men lite upprörda att jag ändå valde att plugga där. Men måste jag välja sida så väljer jag nog Sydney ändå – att åka tåg till dagsvandringar är inte Melbournes starka sida.

Ha det bra!

Hej! Jag heter Saga och går tredje året på programmet civilingenjör energi och miljö. Jag tycker det mesta är roligt och säger aldrig nej till ett äventyr. När jag inte pluggar engagerar jag mig ideellt i den internationella klimatpolitiken. Annars älskar jag att lyssna på musik, gå på promenad och att måla.