Hoppa till innehåll

Top 5 i Sydney

Hej! Nu när jag varit här lite längre har jag tillräckligt med insider-kunskap för att kora Sydneys top 5!

1.  Kustpromenader (hade du aldrig gissat va?)

Kustpromenad nära Taronga zoo!     

Då Sydney i princip består av kust är det kanske inte konstigt att det finns så många fantastiska kustpromenader. De är lättillgängliga, vackra och inte så ansträngande! Det blir inte bättre om du frågar mig.

3. Närhet till Nationalparker

Blue Mountains i mitt hjärta!

Kanske inte heller en stor överraskning, men det tåls att sägas igen: det är fantastiskt att kunna ta tåget och bussen ut till nationalparker som är väl omhändertagna. Innan man åker måste man dock kolla brandfaran! Det är vanligt med ”bushfires” här och det är inget man vill hamna i.

3. Usyd campus

Lite arkitekturkärlek från Sydney till dig.

University of Sydneys campus är verkligen enormt och har allt du kan tänka dig: bankomat, läkare, gym, fotbollsplaner, tennisplaner, skulpturer, restauranger och klättergym. Det finns sleeping pods och säkert ett hundratal föreningar! Campus är verkligen ett najs ställe att vara på – om så för att beundra arkitektur eller för att plugga. Nackdelen är att det är så mycket folk, det är ofta svårt att hitta platser i biblioteket och man lär sig snabbt att hitta sina egna undangömda guldkorn när det kommer till studieplatser.

4. Circular Quay och The Rocks

Utsikten nära operahuset!

Det är ju det här du tänker på när du hör ”Sydney” – Harbour Bridge, operahuset och alla färjor och båtar därimellan. Det är svårt att tröttna på den utsikten och med en liten promenad kan du ta in vyn av allting från den vackra botaniska trädgården. I The Rocks hittar du charmiga gamla industribyggnader som idag ger hem åt intressanta butiker. Det stora minuset här är att alla andra också tyckar att det är najs, så det är alltid fullproppat med folk…

5. Stränderna 

Cronulla Beach där jag var och badade i helgen. En flera kilometer lång strand bara 40 min från centrum.

Sydney är nästan mer strand än storstad. De långa kuststräckorna är hem för alla sol- och vågälskare. De större stränderna som Manly och Bondi är alltid fullproppade – men det finns så många andra! Med lite tur kan du nästan vara själv på en strand! Nackdelen är dock att det kan finnas hajar så man kan bara bada där det är övervakat. Det är en pågående fejd mellan norra och södra Sydney om vem som har bäst stränder, men den håller jag mig helst utanför.

Honorary mention: färjorna!

Jag älskar att åka färja här! Det är ett så trevligt sätt att ta sig runt på och man får fantastiska vyer på köpet. Få saker slår en färjetur i solnedgången!

Hej! Jag heter Saga och går tredje året på programmet civilingenjör energi och miljö. Jag tycker det mesta är roligt och säger aldrig nej till ett äventyr. När jag inte pluggar engagerar jag mig ideellt i den internationella klimatpolitiken. Annars älskar jag att lyssna på musik, gå på promenad och att måla.