Våga aktivera dig!

Något som kan göra utbytestiden till något ännu bättre är att gå med i en skolklubb- eller aktivitet. Det brukar finnas hur mycket som helst och något som passar alla. På TU München har de allt från idrottsaktiviteter till klubbar för flyg- och rymdintresserade.

För den sport- och friluftsintresserade

Precis som på KTH kan man vara med och utöva olika idrotter, men dessutom läsa kurser för olika sporter. Idrottskurserna kan vara svåra att få tillgodoräknade på din kursplan för KTH, men för de som studerar hela sin utbildning på TU München är det fullt möjligt att fylla ut kursplanen med idrottsaktiviteter för att få tillräckligt många poäng (de obligatoriska kurserna måste så klart först och främst genomföras). Är du intresserad av idrottskurserna, så kan du självklart ta dem, men det är inget att satsa på om du enbart vill försöka tjäna ”gratispoäng”.

Förutom kursutbudet inom olika sporter, finns det också stora möjligheter att enbart utöva den sport som du tycker om på din fritid! För att få utöva en idrott behöver man betala en avgift på 7,50€ per termin, förutom simning, där det istället kostar 15€ per termin. De flesta idrotter håller till i Olympiapark (där de största anläggningarna i staden finns) där det även finns gym, som också kostar 7,50€ per termin. Ett riktigt bra pris för studenter jämfört med vad det kan kosta i Stockholm!

Förutom idrottsaktiviteter som sker dagligen eller veckovis, så anordnas det även vandringsutflykter till exempelvis de bayerska Alperna som Garmisch-Partenkirchen. Under vintersäsongen anordnas även skidresor till Alperna. Fantastisk natur som man bara inte får gå miste om när man är här nere!

För den som är festsugen

På TU München har man fester och pubevent jämt och ständigt. Oavsett om det är helg eller mitt i veckan kan man hitta en fest att gå på som hålls av skolan. Om man mot förmodan inte hittar någon fest, så finns det även massor av andra kvällsaktiviteter där man träffar andra personer för att umgås och exempelvis spela spel, öva språkfärdigheter eller lära sig om traditioner och kulturer i Bayern.

För den som gillar motorsport

Som jag tidigare har berättat, så är jag väldigt motorsportsintresserad. Min dröm har länge varit, och är fortfarande att i framtiden få arbeta i ett motorsportsteam. Redan innan jag började på TU München hade jag haft ögonen på universitetets Formula Student-team; TUfast. Det är ett av de bästa teamen i Europa, och i somras vann de alla tävlingar som de deltog i (fyra helsegrar i fyra tävlingar).

Formula Student går ut på att studenter från ett eller flera universitet bildar ett formelteam för att under hösten konstruera en formelbil, och för att senare under sommaren tävla mot formelteam från andra universitet. Bedömningen av bilen går inte enbart ut på att bilen ska köra fort, utan även hur välgjorda och ingenjörsmässiga delarna på bilen är konstruerade. Det handlar även om hur hållbar och miljövänlig bilen är (förbränningsmotorer finns fortfarande i vissa bilar i Formula Student, men det håller på att avvecklas för att enbart satsa på el- och förarlösa bilar).

eb019, bilen för året som var! Källa: TUfast e. V. Racingteam

Att ansöka för att få vara med i TUfast var givet redan från början, men att få komma med var en helt annan femma. Jag var rädd för hård konkurrens, och att jag som utbytesstudent med tyska som fjärde språk inte skulle vara särskilt intressant. Oj, så fel jag hade! Dagen efter att jag hade skickat in min ansökan blev jag kallad till intervju med Head of Suspension och jag hade efter ungefär en timme signerat ett kontrakt.

Min uppgift är att utveckla och konstruera hjulupphängningen på formelbilen. Det innebär att jag måste lägga många timmar på TUfast-kontoret och i CAD, samtidigt som jag ständigt måste hålla koll på vad alla andra gör som tillverkar de andra delarna som hör till hjulupphängningen (exempelvis bromsar och växlarna), men det gör jag mer än gärna!

Jag är otroligt glad över den här chansen, och det kommer verkligen att bli ett tufft, men spännande år! Redan nu har jag fått massor av nya bekantskaper i teamet, och kommunikationen sker egentligen enbart på tyska. Det är jag också väldigt tacksam över, eftersom det hjälper mig att komma fortare in i språket och även underlättar själva studierna på TU München. I går hade vi kick-off för att lära känna varandra bättre, och oj vad kul jag hade! Senare under året kommer jag att uppdatera lite hur det går, men just nu är vi enbart i utvecklingsfasen, och där finns det inte så mycket som jag får berätta. 😉

Sammanfattningsvis

Tveka inte, kör bara! Du är visserligen på utbyte för att studera, men även för att ha kul och det här är menat att vara ett år som du sent ska glömma! Oavsett vad du är intresserad av, så kan jag garantera att du hittar något i din smak. Det finns även en ny musikstudio som man kan få tillgång till, samt biokvällar två gånger i veckan. Det spelar ingen roll vad du väljer, du lär garanterat få nya vänner som delar dina intressen!

Kram Signe

Signe Stéen
Hej! Jag heter Signe Stéen och jag läser mitt tredje år på Civilingenjörsprogrammet Maskinteknik med en internationell inriktning inom tyska. Jag kommer under läsåret 2019/2020 att studera på Technische Universität München (TUM). Jag har studerat tyska i 1,5 år och tyska är nu det fjärde språket som jag lär mig. Här på bloggen kommer ni att kunna följa mina nyfunna erfarenheter av hur det är att studera utomlands på ett språk som jag så nyligen börjat lära mig, men ni kommer även att få följa med mig när jag lär mig mer om förbränningsmotorer och motorsportsteknik, samt utforskar den bayerska kulturen såklart!

2 reaktioner till “Våga aktivera dig!”