Att träna utomlands

Träning är något som många ser som en självklar sak som tillhör vardagen. Hur och var man tränar är dock inte självklart. Några tycker om att bara snöra på sig löparskorna och sticka ut och springa, medan andra föredrar att ha en specifik plats att träna på; så som gymmet, idrottshallen eller framför speglarna i danslokalen.

Min träning…

Jag tränade väldigt mycket när jag var yngre fram till slutet av tonåren, men där någonstans tränade jag alltmer sällan, vilket slutade med att jag aldrig tränade. Det är något som gnagt länge och jag har tjatat länge på mig själv att jag ska komma igång med träningen igen, för det är då jag mår som bäst (och fungerar som bäst). I Stockholm fick jag heller aldrig riktigt tummen ur, utan kunde sticka ut någon gång då och då för att springa en kort runda, men det var aldrig något som blev långvarigt.

Jag såg flytten ner till München lite som den första sidan i en ny anteckningsbok – fräsch, blank och något som man gärna vill bevara så fin och välskriven som möjligt. Med det sagt så menar jag att målet med det här utbytesåret var och är att få ett så minnesvärt och bra år som möjligt, och med det ingår hälsan och att må väl.

Att hitta den rätta träningsformen

Att bara sticka ut och springa har dock aldrig riktigt varit min grej – jag ger lätt upp om jag inte har en löpkompis som pushar mig. Jag började därför kolla upp om det fanns några gym i närheten av där jag bor (så att inga ursäkter finns) och jag hittade ett gym som jag tyckte såg trevligt ut, och som dessutom hade både studentmedlemskap (man betalar halvårsvis och ingen medlemsavgift) och fördelen att man inte behöver säga upp sitt medlemskap heller,  som man oftast behöver med ett vanligt medlemskap på de flesta gymmen här i München. Dessutom krävs det också ofta att man är medlem i minst ett år för att kunna säga upp sitt medlemskap – krångligt för en utbytesstudent helt enkelt!

Det finns ett stort gym- och allmänt träningsutbud i München, men ska man träna regelbundet krävs det ofta att man är medlem där man vill träna. Här finns heller oftast inte några klippkort eller liknande – det är allt eller inget som gäller. Det som är bra är att det är en stor stad, och den träningsform som du tycker om att utöva på hemmaplan, ofta finns att utöva här! Det finns exempelvis massor av kampsportsföreningar, klätterväggar, danskurser, simhallar, ishall, fotbollsplaner – you name it! Det brukar ofta även finnas massor av träningskurser på de olika gymmen i staden. Det kan dessutom bli en bra nystart för dig som har hållit uppe med träningen under ett tag, som det var för mig. Låt inte träningen bli lidande på grund av att du flyttar till en ny stad, det finns något för dig också!

Har du några frågor om just träning eller om vad som helst – skicka gärna ett meddelande! 🙂

Signe Stéen
Hej! Jag heter Signe Stéen och jag läser mitt tredje år på Civilingenjörsprogrammet Maskinteknik med en internationell inriktning inom tyska. Jag kommer under läsåret 2019/2020 att studera på Technische Universität München (TUM). Jag har studerat tyska i 1,5 år och tyska är nu det fjärde språket som jag lär mig. Här på bloggen kommer ni att kunna följa mina nyfunna erfarenheter av hur det är att studera utomlands på ett språk som jag så nyligen börjat lära mig, men ni kommer även att få följa med mig när jag lär mig mer om förbränningsmotorer och motorsportsteknik, samt utforskar den bayerska kulturen såklart!