Australien – landet där allt vill döda dig

Att Australien är ökänt för sina farliga djur vet du säkert, och om du följt mina inlägg vet du att jag redan har sett världens dödligaste orm, krokodiler och hajar. Men med det sagt så bor det ju folk här, så så farligt kan det väl inte vara?

Jag varje gång jag kommer till en strand…

Statistiken talar ju för sig själv, sannolikheten att bli dödad av en haj är galna 1/3,748,067. Det är ca 500 gånger mindre sannolikt än att bli dödad av blixten. Men jag vågar nog påstå att om man letar hajtrubbel är Australien helt rätt ställe att vara på. På de flesta stränder har de hajnät och på Bondi cirkulerar en helikopter ungefär var 20e minut över vattnet för att kolla efter hajar. Man ska inte bada där det är oövervakat och även där det är övervakat måste man hålla sig inom ett avgränsat område. Om en haj skulle upptäckas sätts ett alarm igång och då är det bara att ta sig ur vattnet så fort man kan.

Åker man längre norrut, upp till Queensland, så är det inte säkert att man vill bada överhuvudtaget – för där bor krokodilerna. Som svensk är det ju nästan som en törn i själen att vara på en fin strand en varm dag, men inte kunna bada… Men, genom att bara bada på övervakade stränder och inte alls där det finns krokodiler är du rätt trygg. Men glöm inte att ta på dig din ”stinger suit” för att inte bli stungen av de giftiga manterna!

Ormarna kan du inte undvika om du ska gå på bushwalk, men de är generellt bara aggressiva om du stör dem! Så om du bara kollar var du kliver och inte kliver på en orm så ska det nog gå bra, givet att det inte är en svart orm då.

Nej, jag vet inte vad jag ska säga. Det låter ju rätt illa och det kan absolut gå rätt illa, men använder man lite vett så är det ganska lungt ändå. Sen får man ju inte glömma alla de söta djuren som bor här! Kolla bara på de hör söta koalorna! *smälter*

Koalor <3
Saga Jonsson
Hej! Jag heter Saga och går tredje året på programmet civilingenjör energi och miljö. Jag tycker det mesta är roligt och säger aldrig nej till ett äventyr. När jag inte pluggar engagerar jag mig ideellt i den internationella klimatpolitiken. Annars älskar jag att lyssna på musik, gå på promenad och att måla.