Brisbane – trädgårdarnas stad

Brisbane är Australiens tredje största stad och ligger i Queensland på östkusten, mellan Sydney och Cairns. Brisbanes QUT var en stark kandidat när jag kollade på vilka universitet jag skulle söka till, men blev bortvald på grund av att avtalet mellan QUT och KTH enbart gäller ingenjörsfakulteten (läs mer om det här). Brisbane har ett rätt dåligt rykte i Sydney (men likt Sydney och Melbourne är nog även Sydney och Brisbane i en ständig fight om vem som är bäst). Mina förväntningar var därför inte så höga.

Brisbane Beach – när man inte har någon kust får man bygga en strand!

Nu på min östkustresa passade jag på att besöka staden och jag måste säga att den verkligen översteg mina förväntningar. Jag har en kompis som pluggar grafisk design där och valde just Brisbane tack vare närheten till surfställen som Surfer’s Paradise. Hon är supernöjd med allt utom den höga boendekostanden (något som de större städerna i Australien verkar ha gemensamt…).

Brisbane skyline <3

Som väntat höll jag mig mest till de olika trädgårdarna och parkerna i staden (Brisbane har ingen kust och därmed inga kustpromenader), men vilka parker det var! Längs floden finns en park som sträcker sig säkert två kilometer där det till och med finns en strand och vattenlekland. Därifrån kan man gå över bron till botaniska trädgården som är kantad av mina älskade mangrooveträd. Vid busstationen finns dessutom en stor trädgård med orkidéer, massor med ödlor och en regnskogsslinga. På floden finns gratis färjor och i CBD har de två gratis busslinjer.

En av många ödlor i parken!

Jag tror att jag också hade trivts himla bra om jag pluggade här och precis som i Sydney är campus väldigt centralt! Brisbane är också närmare resmålen på östkusten, så det blir lättare att resa omkring där. Men om jag måste välja sida skulle jag nog återigen välja Sydney – jag älskar kustpromenaderna för mycket!

Hör gärna av dig om du har frågor om olika utbytesuniversitet i Australien!

Saga Jonsson
Hej! Jag heter Saga och går tredje året på programmet civilingenjör energi och miljö. Jag tycker det mesta är roligt och säger aldrig nej till ett äventyr. När jag inte pluggar engagerar jag mig ideellt i den internationella klimatpolitiken. Annars älskar jag att lyssna på musik, gå på promenad och att måla.