Erdinger Bryggeri

Hejsan hoppsan!

Nu har studierna kommit igång ordentligt, och jag har därför ganska fullt upp. Vardagen har numera kommit ifatt mig och jag har därför inte så mycket tid att hitta på annat än att plugga eller sitta på TUfast-kontoret och rita i CAD (TU Münchens Formula Student Team).

En aktivitet som jag följde med den internationella gruppen TUMi på strax innan terminen skulle börja var ett besök på Erdinger Bryggeri. Bryggeriet är familjeägt och brygger främst Weißbier i olika former, men de har även på senare tid kommit med alkoholfria drinkmixar. Besöket började i bryggeriets egna pub, där vi fick en välkomstöl medan vi lyssnade på vår guide som hälsade oss välkomna. Därefter gick vi på en rundvandring på bryggeriet som varade i ungefär en timme, där vi fick se i princip hela processen från vetemalt till förvaringslager. Vi fick däremot inte se själva arbetet med ölen, då maskinerna stängs av på fredagen för att arbetarna ska få ledigt under helgerna. Istället fick vi se filmer på vissa delar av processen, som exempelvis flaskdiskning och flaskfyllning.

Erdinger Bryggeri tog även ett gruppfoto på oss! Bildkälla: Erdinger Bryggeris hemsida

Efter rundvandringen gick vi tillbaka till bryggeriets pub igen, där vi fick så många veteöl som vi ville, med vitkorv och kringlor till (en bayersk traditionell rätt). Av ölsorterna så är min favorit Urweisse (bryggs på traditionellt vis) då den smakar lite sötare, och ska vara så som veteölet smakade förr.

Weißwurscht und Brezn (bayerska för vitkorv och kringlor). Bildkälla: Wikimedia Commons

Ett litet tips: Bayrarna är väldigt måna om sina traditioner och sin kultur. Första gången som jag åt Weißwurst var på universitetet, då det bjöds på det under första dagen. Kringlorna var slut och till korven fick man grovkornig senap och en plastgaffel. Då tänkte jag att korven bara skulle doppas i senapen och sedan skulle det bara vara att hugga i. Men nej, nej nej! Efter att jag tagit mig igenom en och en halv korv, så fick jag berättat för mig att korvskinnet ska av (ja, jag tyckte att det var lite svårtuggat och segt, men eftersom att jag är van vid isterband så trodde jag att det bara var att tugga på). När Erdinger Bryggeri bjöd på rätten, så var guiden snäll och förklarade att man brukade äta utan skinn. Några vid vårt bord började doppa kringlorna i den grovkorniga senapen i väntan på korven, och det här syntes på servitriserna att det inte uppskattades. Det är inte lätt, men man lär sig något nytt varje dag! Så kort och gott; kringlorna ska ätas för sig och korven ska ätas utan skinn och med senap!

En bra kombination av provsmakning och fabriksbesök helt enkelt!

Signe Stéen
Hej! Jag heter Signe Stéen och jag läser mitt tredje år på Civilingenjörsprogrammet Maskinteknik med en internationell inriktning inom tyska. Jag kommer under läsåret 2019/2020 att studera på Technische Universität München (TUM). Jag har studerat tyska i 1,5 år och tyska är nu det fjärde språket som jag lär mig. Här på bloggen kommer ni att kunna följa mina nyfunna erfarenheter av hur det är att studera utomlands på ett språk som jag så nyligen börjat lära mig, men ni kommer även att få följa med mig när jag lär mig mer om förbränningsmotorer och motorsportsteknik, samt utforskar den bayerska kulturen såklart!