Förberedelser för utbyte (del 3 – inför avresan)

Hej igen! I mina tidigare inlägg har jag bland annat berättat om hur du kan tänka när du väljer var du vill åka, samt om hur du ansöker och finansiering. Här tänkte jag ta upp lite om vad som ska göras innan du åker.

Försäkring: Via KTH har du en fantastiskt försäkring hos Kammarkollegiet som gäller under hela utbytesperioden samt någon vecka innan och efter. Försäkringen får du genom din internationella koordinator. Fråga gärna om den i tid, så att det inte glöms bort. Försäkringen gäller enbart i utbyteslandet och om du åker till ett annat land måste du skaffa din egen försäkring. Det finns många alternativ, bland annat har CSN en egen utlandsförsäkring. Men lättast är nog oftast att ta det med ditt vanliga försäkringsbolag.

Flygbiljetter: Om du inte ska plugga i Europa måste du antagligen flyga dit du ska och det är ju altid skönt att ha flygbiljetter i tid, men våga vänta lite/ köp ombokningsbart! Bara för att du blir nominerad av KTH är du inte garanterad en plats hos värduniversitet (i princip garanterad dock). Det kan därför vara en idé att få ett officiellt godkännande av värduniversitet innan du köper dina biljetter. Eftersom Sydney är på andra sidan jorden och det bara var en månad mellan besked och flytt följde jag inte mitt eget råd här, men min stressnivå var högre än den hade behövt vara…

Ansökan till värduniversitet: Det här ser nog olika ut för olika universitet. För Usyd var jag tvungen att göra hela ansökningsprocessen (men fick tack och lov en guide). Det tog en hel del tid och de ville ha alla möjliga olika intyg. Räkna därför med att det kan vara lite av en process även efter din nominering från KTH.

Boende

Det här är kanske det som flest är oroliga för – hur hittar man ett bra boende?! Det är antaglien väldigt olika beroende på var man åker, men jag kan i alla fal berätta hur det fungerar i Sydney. Ganska direkt efter jag fick beskedet att KTH skulle nominera mig till Usyd började jag kolla på boende och en sak blev tydligt direkt: det är svindyrt med boende här. Det klart att det altid går att hitta något billigt men man vill ju inte bo var som helst heller. Genom forum och reseberättelser från andra KTHare blev det också snart tydligt att man måste besöka en lägenhet innan man hyr den. Det är vanligt med mögelskadade lägenheter, eller lägenheter som verkligen behöver renoveras eller har skadedjur. Så då hade jag två alternativ: bo på campus via universitetet, eller boka hostel första veckorna och leta boende på plats.

Personligen fick jag panik av det senare alternativet, men försökte ändå kolla lite hur marknaden såg ut. Boende via universitetet är dyrare här, men har fördelarna att man inte behöver gå på ”househunting” och såklart att man bor nära universitet, som dessutom är rätt centralt i Sydney. På Usyd är man som utbytesstudent dessutom garanterad boende så det är rätt skönt. De flesta jag känner som inte bor på campus bor på Bondi för att ha närmare till surf, men annars bor de flesta faktiskt på campus.

På campus kan man endera bo i studentlägenhet, delat lägenhet eller på college. Jag valde det senaste då jag för i princip samma pris som de andra alternativen har mat inkluderat i min hyra. Det kändes också skönt att veta att det kommer finnas mycket folk omring mig. Min kanske största rädsla innan jag åkte var att jag skulle bli ensam. I efterhand är jag oerhört nöjd med mitt val! Dock så är månadshyran på 12000kr rätt saftig… Jag har hållit ett öga på uthyrning av lägenheter och ett delat rum/eget rum i ett sharehouse eller shareapartment hyfsat centralt kostar mellan 7000-13000 kr månaden. Det går med andra ord att komma undan mycket billigare om man till skillnad från mig är okej med att åka till andra sidan jorden utan att veta var man ska bo.

För att sammanfatta kommer här mina bästa tips om boende:

• kolla in marknaden. Finns en hemsida likt blocket? vad kostar det där osv?
  • kolla in universitets hemsida, på Usyds webplats fanns massor med tips om olika boenden
  • kolla reseberättelser från studenter som åkt tidigare
  • gå med i motsvarande ”Svenskar i Sydney” facebookgrupp. Där har det annonserats massor med boenden.

Hoppas att det hjälpte! Hör av dig om du har några frågor!

Saga Jonsson
Hej! Jag heter Saga och går tredje året på programmet civilingenjör energi och miljö. Jag tycker det mesta är roligt och säger aldrig nej till ett äventyr. När jag inte pluggar engagerar jag mig ideellt i den internationella klimatpolitiken. Annars älskar jag att lyssna på musik, gå på promenad och att måla.