Trettio år sedan Berlinmurens fall

Visste du att det i helgen var trettio år sedan Berlinmuren föll? Men det var ju i Berlin? Ja, men det är självklart en stor händelse för hela Tyskland!

Lite bakgrundsfakta

Berlinmuren skilde Väst- och Östberlin åt mellan den trettonde augusti 1961 och den nionde november 1989. Orsaken till att muren byggdes, var att Östtyskland ville hindra den stora flykten av de östtyska medborgarna till Västtyskland. Muren byggdes alltså av Östtyskland, och stod även på östtyskt territorium. Själva muren var 43,7 kilometer lång, och de övriga 112,7 kilometerna runt Västberlin utgjordes av dubbla (och tredubbla) taggtrådsstängsel. Många människor försökte under den här tiden att fly över till Västtyskland, vilket var en stor utmaning och krävde mycket kreativitet. Då Västberlin var ett fritt område omringat av östtyskt territorium, var man som flykting först tvungen att fly till Västberlin, för att därifrån kunna åka till själva Västtyskland – eller någon annanstans i världen.

Hur firas Berlinmurens fall i München?

I Engelska trädgården (vid Königinstraße) i München finns det ett monument som heter Denkmal Berliner Mauer som består av en liten bit av Berlinmuren och uppfördes 1996. Monumentet är menat att syfta på frihet och återföreningen av Tyskland. Berlinmurens fall märktes även i München, då många DDR-medborgare såg München som väldigt lockande, då man fick mer välkomstpengar här jämfört med många andra städer i Tyskland. Massor av DDR-medborgare ställde sin Trabant på Theresienwiese (där Oktoberfest hålls varje år) eller tog tunnelbanan, och strömmade in till centrum av München. Bara mellan den elfte och den sjuttonde december samma år som Berlinmurens fall strömmade nästan 140 000 människor in i München. En del åkte dock hit enbart för att få just välkomstpengarna, andra stannade för att skaffa sig ett liv. Då många hade det väldigt svårt ekonomiskt, sattes det också upp tältläger för att de nya invånarna skulle klara sig temporärt.

Den tillfälliga utställningen om Berlinmurens fall på BMW Museet.

Jag besökte BMW Museet den nionde november, där BMW hade en tillfällig utställning till minne av just Berlinmuren. Utställningen handlade mycket om klassiska citat från kända politiker och om uppbyggnaden av den politiska stämningen fram till upplösningen och Berlinmurens fall.

Här i München får man känslan av att det främst firas i tystnad, och att man hyllar friheten. Det blir inte lika påtagligt som i Berlin, där tiotusentals människor samlades i lördags för att minnas Berlinmuren och dess fall, men det märks tydligt i tidningar och på tv att murens fall berörde väldigt många även här i München.

 

Signe Stéen
Hej! Jag heter Signe Stéen och jag läser mitt tredje år på Civilingenjörsprogrammet Maskinteknik med en internationell inriktning inom tyska. Jag kommer under läsåret 2019/2020 att studera på Technische Universität München (TUM). Jag har studerat tyska i 1,5 år och tyska är nu det fjärde språket som jag lär mig. Här på bloggen kommer ni att kunna följa mina nyfunna erfarenheter av hur det är att studera utomlands på ett språk som jag så nyligen börjat lära mig, men ni kommer även att få följa med mig när jag lär mig mer om förbränningsmotorer och motorsportsteknik, samt utforskar den bayerska kulturen såklart!