Vem curlar mest – KTH eller USYD?

Har du någonsin missat att anmäla dig till en tenta och tänkt: “tusan – tänk om jag hade fått ett påminnelsemail om det…”? I så fall har du iallafall minst mig som sällskap. KTHs många deadlines kan vara knäckande ibland – inlämning här, KS där och sen ska man komma ihåg att välja kurser på det?! Som tur är så löser det sig ju oftast ändå.

På USYD är det en helt annan historia, här måste jag inte registrera mig för tentor eller KSar och ibland finns det en möjlighet att förlänga deadline 3 dagar utan anledning! Jag får till och med mail som önskar mig lycka till med tentorna och påminner om aktiviteter som anordnas av USU (tänk THS). Rätt najs kan jag tycka! Tyvärr har jag dock blivit lika curlad med mina kurser och det är långt ifrån positivt. Jag som älskar den stora friheten på KTH – föreläsningar och övningar finns där om man vill, men man måste inte gå. Här har jag haft obligatoriska föreläsningar där jag blir underkänd i kursen om jag missar fler än två. Jag har också haft obligatoriska övningar med samma krav och dessutom obligatoriska online-quizes innan varje föreläsning på den kommande föreläsningens innehåll som ett sätt att garantera att elever läser kursmaterialet i förväg.

Sedan jag kom hit har det har det känts som att skolan är uppbyggd så att den ska kontrollera att jag är i fas, nästan som om de inte litar på att jag kan klara det själv. Det här passar mig inte alls, hur mycket jag än gillar mailutskick som önskar mig lycka till och påminner om viktiga datum! Kanske skolans curlande på något sätt hänger ihop med att man börjar universitetet ett år tidigare här? Eller att det är ganska ovanligt att flytta hemifrån? (Om man flyttar hemifrån flyttar man ofta till ett college där man får mat och städning serverat…). Jag vet inte vad jag ska tänka om det men det är faktiskt så det ser ut här.

Med det sagt hade det kanske varit skönt att vara sådär svenskt lagom curlad? Igår fick jag ett mail med förslag på KEX-projekt och insåg att jag knappt har fått någon information om det alls. Men – don’t fear – det kommer lösa sig det också! Det kan dock vara något att tänka på för dig som vill på utbyte i trean! Själv hade jag tänkt att jag tar det när jag kommer hem, men det insåg jag ju nu att det inte funkar så bra.

Hoppas det gav lite perspektiv på hur mycket det kan skilja på universitetskulturer!

Saga Jonsson
Hej! Jag heter Saga och går tredje året på programmet civilingenjör energi och miljö. Jag tycker det mesta är roligt och säger aldrig nej till ett äventyr. När jag inte pluggar engagerar jag mig ideellt i den internationella klimatpolitiken. Annars älskar jag att lyssna på musik, gå på promenad och att måla.