Del 1: Att tänka på vid ansökan till utbyte

Som Saga nämnde i sitt inlägg så är nu ansökan för utbyte år 2020/2021 öppen! Hur går en ansökan då till? Det tänkte jag ta upp i det här blogginlägget. I senare inlägg kommer jag även att ta upp vad som är viktigt att komma ihåg att göra under vårterminen som exempelvis studieplan, söka till själva universitetet, försäkringar och lite därtill.

1. Ansökan till utbyte

När du har bestämt dig för att du vill åka på utbyte är det dags att fylla i ett ansökningsformulär, och formuläret hittar du på den här sidan. Det är viktigt att komma ihåg att ansökan sker i två separata delar, där det första steget innebär att du fyller i allmänna uppgifter om dig själv, hur länge och vad du har studerat på KTH hittills, var du vill göra ditt utbyte (du kan ansöka upp till fem olika universitet), samt vilka språkkunskaper du har.

Nästa steg är att fylla i en preliminär kursplan inför dina utbytesstudier, där du skriver i de kurser du skulle ha läst på KTH under den här perioden och letar upp motsvarande kurser på de tre första universiteten som du har sökt till (har du enbart sökt till ett eller två universitet, då letar du såklart motsvarande kurser till det eller de universiteten). Det här steget är till för att se till så att värduniversiteten har de kurser som du behöver läsa, och påverkar varken din nominering eller din framtida studieplan. Du behöver även ladda upp ett foto på dig själv i ansökan (mer information kring det finns också på den länkade sidan).

Du som har deltagit i Studentkårens internationella fadderverksamhet ska även ladda upp ett intyg från THS för att få dina bonuspoäng som du kan erhålla (0,2 poäng) när du är aktiv som fadder för en utbytesstudent på KTH (senast sommaren 2019).

Det som jag tyckte var svårast med ansökan var att hitta motsvarande kurser, då det är ett helt år (minst) tills att du ska läsa de här kurserna, vilket medför att man inte har särskilt bra koll på dem än. Det var också klurigt att lära sig att orientera sig på värduniversitetets kurssida, då det är ett helt annat upplägg än KTHs, samt att allt stod på tyska för min del (kurstitel och beskrivning av kursen). Även om det gick att välja engelska på TU Münchens kurssida, så var själva kursinnehållet på tyska – och jag hade då bara läst Tyska A1 (och halva Tyska A2) så för min del krävdes det mycket Google Translate för att förstå så mycket som möjligt.

2. I väntan på nomineringsbeskedet

När du har fyllt i din ansökan är det bara att vänta på ditt nomineringsbesked. Däremellan kan du komma att bli kallad på intervju, och det kan vara bra att läsa på mer om det universitet som du har ansökt till, så att du är mer förberedd och inte behöver stressa när det väl är dags för själva ansökan till värduniversitetet och att fylla i din studieplan.

3. Jag har frågor – vart ska jag vända mig?

Du kan självklart skriva en kommentar här om du har några frågor, men det bästa är att prata med din internationella koordinator. Alla skolor på KTH har en internationell koordinator som du kan mejla eller boka möte med (brukar även finnas drop in-tider) för att få hjälp med din ansökan. Det kan vara lite knepigt att förstå allt som menas i ansökan och allt som rör utbytet, och din internationella koordinator finns till för att underlätta för dig.

Det brukar även finnas reseberättelser som andra studenter har skrivit efter att de har varit på utbyte. Där kan det finnas nyttig och intressant information som din internationella koordinator kanske inte kan svara på särskilt ingående (alltså specifika frågor kring det universitet som du vill studera på). Som man brukar säga; det finns inga dumma frågor och en fråga för mycket är så mycket bättre än en fråga för lite!

Ha en fin dag så hörs vi snart igen!

Signe Stéen
Hej! Jag heter Signe Stéen och jag läser mitt tredje år på Civilingenjörsprogrammet Maskinteknik med en internationell inriktning inom tyska. Jag kommer under läsåret 2019/2020 att studera på Technische Universität München (TUM). Jag har studerat tyska i 1,5 år och tyska är nu det fjärde språket som jag lär mig. Här på bloggen kommer ni att kunna följa mina nyfunna erfarenheter av hur det är att studera utomlands på ett språk som jag så nyligen börjat lära mig, men ni kommer även att få följa med mig när jag lär mig mer om förbränningsmotorer och motorsportsteknik, samt utforskar den bayerska kulturen såklart!