Hur hittar man en bra studieplats?

I skrivande stund sitter jag på en buss till Tübingen (söder om Stuttgart) för att hälsa på en vän från Spanien som jag inte har träffat på tre år. Jag ser verkligen framemot den här helgen, och på söndag kommer troligtvis ett inlägg kring hur min helg har varit i den studentrika staden, Tübingen.

Hursomhelst, något som kan och brukar vara svårt när man flyttar till en ny stad är att hitta en bra studie- eller arbetsplats. För mig betyder en bra studieplats att det är en lugn miljö, inte så mycket spring runt omkring, samt att man i princip kan sitta där hur länge man vill. Då en bra studieplats är den största orsaken till om jag kommer att kunna studera på ett bra sätt, eller om jag inte kommer att kunna koncentrera mig över huvudtaget, så tycker jag att det är extremt viktigt med en bra plats att plugga på. Andra föredrar att ha lite mer stök runt omkring sig, eller åtminstone så stör de sig inte på det. Hur som helst, här kommer mina tips för att hitta en studieplats som passar för dig.

Bibliotek

Många bibliotek har studieplatser. Det som är bra med bibliotek är att det ska vara en tyst miljö, men problemet med de ofta äldre biblioteken i München är att det ofta ekar i rummen så fort en stol dras ut, eller att någon går in eller ut ur biblioteket, och då är det svårt att få en bra studieplats (om man verkligen vill ha knäpptyst kring sig).

En del av universitetsbiblioteken, bland annat Maskintekniksbiblioteket i Garching, har heltäckningsmatta, vilket gör att man undviker många av de ofta förekommande ljuden som stolskrap och liknande. Många bord har även ett eluttag, vilket annars också ofta är ett stort problem då det ofta saknas om man sitter på ett av de vanliga biblioteken i München om man behöver använda en dator eller dylikt.

Hemma

Beroende på hur ditt boende ser ut i München, kan det vara mer eller mindre svårt att hitta studiero där du bor. Bor du ensam, ja då är det bara dig själv du har att anpassa dig efter, men det kan såklart vara lyhört mellan väggarna, så även om du bor ensam så kan det kännas som att du bor med andra. Är det så att du bor tillsammans med andra studenter, så måste ni kunna samsas om ni har ont om studieplatser där ni bor. Jag brukar även tycka att det är svårt att ha disciplin gentemot mobiltelefon och annat som pockar på uppmärksamheten när man pluggar hemma. För vissa funkar det kanonbra, men det är viktigt att inte tänka ”jag ska bara…”.

Har du ett gästrum eller liknande, eller att du har ett eget rum med bord, så kan det fungera om du kan stänga om dig. Det kan såklart även vara väldigt skönt att plugga hemifrån, eftersom du då inte behöver ta dig tid till att packa en väska och åka till något särskilt ställe.

Caféer

Det brukar gå att söka på internet efter caféer med lite lugnare miljö, eller som åtminstone har eluttag vid borden. För min del tycker jag att det är lite krångligt med caféer då man både måste köpa något när man kommer dit, men även att man inte riktigt har rätt till att sitta kvar under hela dagen (om det är vad man har planerat i tid att studera) utan att även köpa en lunch eller något liknande.

Det som är skönt med caféer är att det finns hur många som helst i München. Blir ett fullt, eller är det ett café som du helt enkelt inte är nöjd med att plugga på, så är det bara att prova nästa, och nästa.

Sammanfattningsvis…

Hur man hittar sin perfekta studieplats är väldigt individuellt, och här är bara några exempel. Du kanske pluggar bäst ensam, eller så fungerar det bättre för dig att studera med en kompisgrupp. Ett annat tips är att prata med andra som redan har hittat en studieplats som fungerar för dem, och att du då testar den också. Lyssna på musik eller ha hörselskydd om du har hittat en plats som fungerar för dig, men där ljudnivån (oavsett om den är för låg eller för hög) inte passar dig.

För min del tog det ett tag innan jag hittade en plats som fungerar bra för mig, men det viktigaste är att man inte bara finner sig i att ”det får duga” om du har svårt att koncentrera dig på en viss plats. Testa en ny, och ibland kan ett miljöombyte (även om du har hittat en favoritplats) göra att du finner nytt fokus för att studera!

Ha en trevlig helg!

Signe Stéen
Hej! Jag heter Signe Stéen och jag läser mitt tredje år på Civilingenjörsprogrammet Maskinteknik med en internationell inriktning inom tyska. Jag kommer under läsåret 2019/2020 att studera på Technische Universität München (TUM). Jag har studerat tyska i 1,5 år och tyska är nu det fjärde språket som jag lär mig. Här på bloggen kommer ni att kunna följa mina nyfunna erfarenheter av hur det är att studera utomlands på ett språk som jag så nyligen börjat lära mig, men ni kommer även att få följa med mig när jag lär mig mer om förbränningsmotorer och motorsportsteknik, samt utforskar den bayerska kulturen såklart!