Julmarknad i München

Hejsan! I helgen var Marcus (min pojkvän) föräldrar och syster nere i München, och eftersom vi inte hade setts på jättelänge, så hade vi massor att prata om. Julmarknaderna i München är i full gång, och det var supermysigt att gå omkring bland alla stånden. Tyskland är känt för alla sina julmarknader, och i München finns det också hur många som helst!

Julmarknad på och runt om Marienplatz

På Marienplatz finns massor av bodar som säljer av Glühwein, mat och diverse saker som hör till julen. Det kan vara allt från pepparkaksformar till julgranskulor, men störst fokus ligger kring själva kristendomen. Flertalet bodar säljer handgjorda krubbor i alla storlekar och former, men det säljs även olika kristna symboler. Det är även på Marienplatz som stadens julgran står, som lyser med hjälp av ungefär 3000 julgransljus!

På en av sidogatorna till Marienplatz! Här står även massor av öppna eldar som man kan värma sig på i kylan!

Tollwood Winter

Tollwood Winter är en annan julmarknad som ligger på Theresienwiese (där Oktoberfest hålls varje år) och där finns det stora tält med marknader och basarer, men även här finns det såklart massor av gottigheter som Flammkuche (liknar pizza lite) våfflor, och fondue! Huvudtemat för Tollwood är musik och uppträdanden, och det finns under ständigt musik- och teateraktiviteter på den här julmarknaden. Här kan man även väldigt enkelt hitta olika typer av barer om man är mer ute efter det, och det är även på Tollwood Winter som det väntas stora nyårsfiranden (inget som jag kommer att kunna vara med på i år, då jul och nyår firas hemma i Sverige för min del). Det är helt enkelt en häftig julmarknad, som sticker ut lite jämfört med många andra julmarknader, både här och i Sverige!

Mysiga Tollwood!

Andra julmarknader

Förutom dessa finns det julmarknader både i Englischer Garten och i stort sett på alla småtorg som du kan hitta här i München. Gillar man julmarknader så kommer du att älska dessa! En julmarknad som jag själv skulle vilja besöka är julmarknaden i Nürnberg (näst största staden i Bayern, drygt 15 mil från München) som är en jättepopulär julmarknad och som verkar hur mysig som helst, för att inte tala om själva staden Nürnberg!

Vid ingången till Tollwood. De vita prickarna i marken kommer från ett tiotal discokulor som hänger högt ovanför!

Det bästa med julmarknaderna, enligt mig, är att de även är öppna på söndagar när allt annat i München (och Tyskland) är stängt, vilket är kanon om man vill strosa omkring i staden även då!

Signe Stéen
Hej! Jag heter Signe Stéen och jag läser mitt tredje år på Civilingenjörsprogrammet Maskinteknik med en internationell inriktning inom tyska. Jag kommer under läsåret 2019/2020 att studera på Technische Universität München (TUM). Jag har studerat tyska i 1,5 år och tyska är nu det fjärde språket som jag lär mig. Här på bloggen kommer ni att kunna följa mina nyfunna erfarenheter av hur det är att studera utomlands på ett språk som jag så nyligen börjat lära mig, men ni kommer även att få följa med mig när jag lär mig mer om förbränningsmotorer och motorsportsteknik, samt utforskar den bayerska kulturen såklart!