Tentaångest på USYD

På KTH skriver jag tentor med funka eftersom min rygg är lite dålig och liknande hjälp fanns att få på USYD också. Men med tanke på att jag i princip enbart hade en tenta (jag behövde klara en och bara göra 2 frågor på en annan…) så kände jag att det var för struligt att fixa motsvarande funka på USYD, men det gick bra ändå eftersom tentorna här ofta är max 3 timmar (ca 40%-60% av ens slutbetyg).

Jag fick schemat för tentorna en månad innan de ägde rum, vilket gjorde att det var omöjligt att planera något under tentaperioden innan det. Som jag skrev tidigare åkte jag ju iväg till östkusten under tentaperioden, men det var länge oklart om jag skulle kunna göra det. Jag och många av mina kompisar tyckte att det var väldigt frustrerade – på KTH släpps ju tentadatum samtidigt som schemat! Men jag antar att det är svårt att koordinera så många studenter som det är på USYD, tydligen hyr de en hel kyrka för att använda som examenslokal? Jag hade flera kompisar som skrev sin tenta där, vilket nog känns lite olustigt.

Väl på tentan var det oerhört strikt. Inga pennfodral var tillåtna och jag var tvungen att ta av mig min vanliga analoga klocka! Det fanns ingen möjlighet till kladdpapper så jag var tvungen att gör uträkningen på fel sida av frågorna (låter kanske löjligt men var mycket irriterande för mig!). Enbart genomskinliga vattenflaskor är tillåtna och det var lite oklart om att gå på toaletten = avsluta tenta eller inte… I sitt schema har man fått ett rum och ett bänknummer och i salen är sen alla bänkar numrerade och man får hitta sin plats. På de tentor där man får ha en miniräknare måste man gå till studentexpeditionen med den först för att få den godkänd, och grafräknare accepteras inte.

En sak som jag verkligen gillde är att alla tentor rättas anonymt, ja allting rättas anonymt egentligen. Varje student har sitt eget unika studentnummer som skrivs på tentor och inlämningsuppgifter. En kompis till mig fick minuspoäng när han enbart skrev sitt namn på sin uppsats och jag fick snabbt lära mig att jag inte skulle skriva mitt namn. Jag tycker att det är bra med anonymiteten då det blir mycket svårare med en jävig bedöming och här skulle nog KTH kunna göra mer.

Jag gillar på ett sätt också att de är noga med pennfodral och miniräknare då det faktiskt är möjligt att fuska genom att skriva in program på sin miniräknare eller en lapp i pennfodralet till exempel. Men att inte vara tillåten en icke-genomskinlig vattenflaska eller en analog klocka? Nej, det är jag mycket tveksam till. Jag fick inte heller ha min choklad på bänken, vilket är lite som att ta bort min snuttefilt. Om allt går skit kan jag iallafall äta choklad brukar jag tänka, men icke!

Efter-tenta biomys med två av mina bästa kompisar från International House!

Det gick trots allt bra att skriva tenta på USYD, trots att det var lite skrämmande strikt och samtidigt som att jag helt klart föredrar det halvslappa hos KTH ser jag ju poängen med att vara mer strikt. Men när de tog ifrån mig min klocka, choklad och vägrade ge mig ett kladdpapper kändes det helt klart som att de ville att jag skulle F:a.

Saga Jonsson
Hej! Jag heter Saga och går tredje året på programmet civilingenjör energi och miljö. Jag tycker det mesta är roligt och säger aldrig nej till ett äventyr. När jag inte pluggar engagerar jag mig ideellt i den internationella klimatpolitiken. Annars älskar jag att lyssna på musik, gå på promenad och att måla.