Boende under utbytet

Alternativ

Det finns många alternativ på hur man kan bo under sitt utbyte. Oftast erbjuder universitetet nått sorts boende, men det är oftast väldigt dyrt. Här i Urbana-Champiagn kunde man fixa boende genom skolan och då bo i ett korridorsrum och äta mat i en matsal (då man inte har tillgång till kök). Ofta åker andra KTHstudenter eller svenskar till samma universitet vilket resulterar i att många söker boende tillsammans då det kan vara lättare att få större lägenheter än små. Jag har till exempel två kompisar från Sverige som lyckades få tag på en lägenhet tillsammans för ett rimligt pris här. Jag skulle säga att det kan vara svårt att skaffa en singel-lägenhet själv utomlands.

Timing

Sen kommer ju frågan när man ska skaffa boende… På vissa ställen borde man fixa boende innan man åker dit, men andra ställen går det endast fixa boende på plats. Situationerna kan vara väldigt olika, så mitt tips är att läsa gamla reseberättelser för att få en bild av bostadssituationen dit man ska. Då Urbana-Champiagn är en studentstad så är dte väldigt lätt att fixa boende innan man kommer hit. Jag ville skaffa boende innan jag kom hit och blev rekommenderad av en kompis kompis att inte bo i korridor, utan Roundtable Houses.

Mitt boende

Jag bor i något som heter Roundtable Houses (RTH). RTH består av sju hus där endast utbytesstudenter bor. Husen ligger relativt nära varandra. Vi är nog 17 svenskar som bor i husen, och 13/17 av dem är KTH studenter. Man bor 4-10 personer i varje hus och delar kök samt flertal badrum. Jag bor i RTH3 med två andra svenskar, en japan, en italienare och en spanjor. Det blir ganska spännande diskussioner… speciellt då vi alla också pluggar helt olika program. Huset jag bor i ligger 20min gång till alla mina lektioner, vilket är så  skönt. Om jag inte orkar att gå kan jag alltid ta bussen som går ganska nära huset.

Huset jag bor i RTH3

Förutom att ibland hänga med min huskompisar hänger jag mycket med de andra studenter från RTH-husen. Det är alltid nått hus som bjuder in på fest, filmkväll eller spelkväll. Vi brukar också åka och handla tillsammans på Walmart eller plugga på fik. Den första veckan fick jag lite ångest över att inte orka gå på allt som folk bjuder in en på, men har insett att jag inte måste gå på allt för att ha kul och skaffa vänner.

Jag rekommenderar starkt att bo på Roundtable Houses. Ben och Norman, sonen och pappan, som organiserar denna verksamhet är superhärliga och hjälper till med allt! Det är också så mysigt att hänga med andra utbytesstudenter och ha ett smidigt boende.

Aleks Durowicz
Hej! Jag heter Aleks och läser mitt fjärde år på Civilingenjörsprogrammet Industriell Ekonomi med inriktningen Data. Jag kommer att spendera VT-2020 på University of Illinois at Urbana-Champaign, ett universitet med 50 tusen studenter! Att plugga i USA har varit min dröm sen högstadiet - så jag är supertaggad på att dela med mig av mina äventyr, vardagshändelser och det amerikanska studentlivet under mitt utbyte med dig!

4 reaktioner till “Boende under utbytet”

1. Hur är det att få med så många personer? Går det typ att låsa sitt rum och så?

2. Jag tycker att det funkar ganska bra. Vi har alla lås till rummen om man vill låsa. Vi kommer bra överrens, hänger ihop och om man stör sig på nått så är det chill att säga till. Vi har också en gruppchatt där vi snackar för att komma överrens om allt.

3. Går det att laga egen mat på roundtable houses eller måste man laga gemensam mat?

4. Man lagar mat helt själv till sig själv. Köket är ganska stort. Dock har vi middagar ihop ibland där vi tex gör pizza tillsammans.

Kommentarer inaktiverade.