Stipendier, dokument och läsk

Det var kallt i rummet. Surrandet från projektorn etsade sig fast i väggarna. Föreläsaren harklade sig en aning. Det var utbytesförläsning. En välbekant doft började sprida sig i rummet i takt med föreläsarens varsamt valda ord. Pengar. Den familjära lukten av slösaktighet och hopp steg i rummet.

”Portugal kan jag verkligen rekommendera. Det är varmt där och läsken är billig vid den här tiden på året. Ni kan leva som kungar på era Erasmus pengar i ett sånt land!”.

Det välövade talet tilltalade mig direkt och jag spände mina öron.

” Men kom ihåg att fylla i era dokument i tid, både för Erasmus stipendiet och Mobility Online”.

Dokument? De lät svårt och alltför byråkratiskt. Lite visste jag om hur fel jag kunde ha.

Nu är det inte långt kvar tills min resa börjar och den här veckan kommer jag fixa med mina sista förberedelser inför utbytet. Idag tänkte jag berätta lite om ansökningsprocessen innan man åker på utbyte. Att söka utbyte kan kräva olika mycket arbete beroende på vart man ska åka. Inom EU är de relativt lätt men om man åker utanför EU kan man behöva söka visum eller skaffa sig sjukvårdsförsäkringar eller olika intyg t.ex. vaccinations intyg om man ska till Hongkong. Processen startar ett år i förväg, man ansöker första gången någon gång i november för att få åka nästa års höst eller på våren ett år framåt. Detta gör man på nätet via Mobility Online hemsidan.

Beroende på vilket land man åker till kan man även söka olika stipendium. Erasmus stipendiet är något jag kan varmt rekommendera om man åker inom EU. Det är jättelätt att få och varierar mellan 400 till 460 euro i månaden beroende på land. Just nu ligger den svenska kronan lågt vilket gör att allting i Danmark är ungefär 40 % dyrare än vad det är här. Men med erasmusbidraget blir skillnaden inte så stor. För att kunna få stipendiet måste man planera att läsa på helfart (dvs 1,5 hp i veckan) i utbyteslandet (men man behöver inte klara allt för att få behålla pengarna). Sen behöver man fylla i lite dokumentet om vilka kurser man tänker läsa på utbytet och vilka av dessa kurser som kan tillgodoräknas till din utbildning här hemma. Dessutom behöver man göra ett språktest i det språket man har undervisningen i. Om du läser master kurser så är dessa kurser på de allra flesta universitet på engelska vilket gör att du behöver göra ett engelska test (enkelt va?!). Detta gör man helt gratis online strax innan man åker och sen i slutet på utbytet innan man åker hem.

Att åka på utbyte till Danmark eller något annat nordiskt land är superlätt. Iallafall rent administrativt. Det krävs inget visum eller något annat intyg och man har tillgång till samma sjukvård som lokalbefolkningen vid akuta situationer. Men om man folkbokför sig i Danmark kan man få sjukvård även vid icke akuta tillfällen på samma villkor som danskarna. I just Danmark behöver man inte heller folkbokföra sig om man bor där sex månader eller mindre.  Men man har rätt att göra det om man bor där minst tre månader, du kan läsa mer om det här: https://www.norden.org/sv/info-norden/folkbokforing-i-danmark.

När man är på utbyte är man försäkrad via KTH i utbyteslandet. Men om man reser till ett annat land under utbytet behöver man fixa en annan försäkring. Här är ett gammalt inlägg om försäkringen som jag tycker beskriver det hela väldigt bra: https://www.kth.se/blogs/utland/2015/11/forsakring-vid-utbytesstudier/

När det kommer till boende är det bostadsbrist i Danmark och priserna är ofta detsamma som här eller dyrare. Det kan därför vara bra att börja titta på boende i god tid. Jag fick mitt boende från DTU (universitetet) och om man ansöker i god tid har man rätt bra chanser att få boende.

Det var allt för mig, hoppas du har en fin dag!

Jussi Kangas
Hej! Jag heter Jussi och pluggar mitt fjärde år till Civilingenjör i Medieteknik på KTH. Under vårterminen 2020 kommer jag att blogga från Danmark då jag ska på utbyte till DTU strax utanför Köpenhamn. På fritiden gillar jag att träna, klurar på olika problem (eller mysterium) och att laga mat. Även om Danmark är nära så finns det ingen brist på äventyr. På mitt utbyte kommer jag skriva om allt det DTU och Danmark har att erbjuda en utbytesstudent. Alltifrån bästa student lunchen på campus till danska studietekniker. Så följ mig på bloggen om du vill få en inblick i hur det är att vara utbytesstudent i ett annat nordiskt land!