Två år sedan första tysklektionen!

I fredags var det exakt två år sedan jag började läsa tyska. Vad trodde jag då om framtiden och hur blev den i praktiken?

När jag hade blivit antagen till Kungliga Tekniska Högskolan hade jag stora drömmar – vara med i massor av studentaktiviteter, nå mitt mål att bli färdigutbildad Civilingenjör och sist men inte minst; lära mig ett fjärde språk.

Ansökan till första tyskkursen

Jag hade samtidigt som jag sökte till KTH (i april 2017) sökt en språkkurs i tyska på Stockholms Universitet – jag var alltså fast besluten redan innan jag slutat gymnasiet (och precis läst min sista spanskkurs på gymnasiet) om att börja lära mig tyska samtidigt som jag började på KTH. Jag blev senare både antagen till Civilingenjörsprogrammet som jag ville läsa (Maskinteknik) såväl tyskkursen på SU. Jag funderade dock länge på om jag verkligen skulle läsa kursen på SU. Det skulle bli stressigt att ta sig mellan KTH och SU efter skolan, och jag visste heller inte hur tufft det skulle bli på KTH.

I augusti (innan jag hade flyttat upp till Stockholm och innan n0lleperioden) satt jag och sökte på KTHs hemsida. Jag visste att jag hade läst någonstans på hemsidan om att KTH även hade språkkurser, men jag hade sökt till Stockholms Universitet bara för att garantera att jag säkert skulle kunna läsa tyska under mina studier. Hursomhelst, till slut hittade jag tyska för ingenjörer på KTH, och jag mejlade direkt studievägledaren om hjälp för att anmäla mig. Jag fick då svaret att jag inte kunde anmäla mig till min första termin, utan var tvungen att vänta ett halvår till vårterminen istället. Sagt och gjort – jag avanmälde mig från tyskkursen på SU och väntade på att det skulle bli dags att anmäla mig för kurser till vårterminen (här kan du hitta KTHs språkkurser).

Från första tyskkursen till i dag

Ett halvår senare satt jag på min första tysklektion. Det var nervöst, och jag kände tidigt att det var ett hetsigt tempo. Trots det, flöt kursen på bra och under mitten av kursen bestämde jag mig för att fortsätta att läsa tyska, och valde då även inriktningen Internationell Inriktning Tyska som är valbar på Maskintekniksprogrammet.

På ett och ett halvt år läste jag tre tyskkurser på KTH, och hade när jag flyttade till München nått språknivån B1 i tyska. Under den första månaden i Tyskland läste jag tyska B2.2 och pratar numera tyska på en daglig basis. Snabba ryck, men det har gjort intryck på mig på hur fort man faktiskt kan lära sig ett språk (åtminstone på en hyfsat bra nivå).

Resultat?

När jag satt där på min första tysklektion, så kändes det som att jag hade långt kvar tills jag faktiskt skulle kunna använda mig av språket. Det kändes även som om det var länge tills jag skulle läsa tredje året på min utbildning – men här är jag nu och jag läser nu alla mina kurser på tyska (under det här året). Jag är även med i ett studentprojekt (Formula Student – TUfast) där det i princip enbart talas tyska!

Jag skulle säga att jag har nått mitt mål med att lära mig ett fjärde språk, men jag har såklart mycket kvar att lära mig i tyskan. När man lär sig ett språk under en väldigt kort period, så hinner man inte få ett särskilt stort ordförråd, och man missar även att lära sig grammatiken ordentligt. Det är såklart något jag vill fortsätta att utveckla, men jag anser att det viktigaste är fortfarande att man ska kunna använda sig av ett språk som man lär sig. Varför sitta och traggla grammatik om man ändå inte skulle kunna prata vardagligt med någon på det språket?

Med det här inlägget vill jag säga att det är alltid värt att arbeta för ett mål, och om du är intresserad av att lära dig ett nytt språk (eller utveckla dina kunskaper inom ett språk du redan börjat att lära dig), så är KTHs språkkurser jättebra för att snabbt komma vidare! Språkkurserna på KTH är också oftast på kvällstid, vilket också passar väldigt bra om man studerar på heltid!

Ha en fin söndag!

Signe Stéen
Hej! Jag heter Signe Stéen och jag läser mitt tredje år på Civilingenjörsprogrammet Maskinteknik med en internationell inriktning inom tyska. Jag kommer under läsåret 2019/2020 att studera på Technische Universität München (TUM). Jag har studerat tyska i 1,5 år och tyska är nu det fjärde språket som jag lär mig. Här på bloggen kommer ni att kunna följa mina nyfunna erfarenheter av hur det är att studera utomlands på ett språk som jag så nyligen börjat lära mig, men ni kommer även att få följa med mig när jag lär mig mer om förbränningsmotorer och motorsportsteknik, samt utforskar den bayerska kulturen såklart!