Varför Danmark?

Regnet smattrade mot fönstret i kårexpedition i Nymble. Det var en kall november morgon. Den välbekanta doften av toalett låg som en dimridå i salen. Jag var ensam där, klockan var kvart i åtta. Det enda som hördes var surrandet från min laptops fläkt, den hade sannerligen sett bättre dagar. Jag tog en klunk ljummet te och drog upp Mobility Online hemsidan på datorn. Idag var dagen jag skulle välja vart jag skulle åka på utbyte. Jag trummade nervöst på bordet. Tankarna flög igenom mitt huvud. Jag hade alltid velat åka till Japan, Syd-Korea eller Australien. Eller kanske var det så att jag bara ville glömma bort mitt förflutna på KTH. En chans att få glömma bort ångesten från tentaperioderna, CSN kraven och doften av toalett. En chans att få studera på ett nytt sätt, leva livet med stipendie pengar och upptäcka en annorlunda toalett doft.

Spola fram ett år, nu sitter jag här i kårexpeditionen igen med målet inriktat på Danmark. Som ni läste var Danmark inte något av mina förstahandsval när jag först funderade över mitt utbyte. De var flera faktorer som spelade in när jag valde Danmark till mitt förstahandsval (man rangordnar sina val efter vart man helst vill åka). De kan kokas ner till tre faktorer: kurser, kultur/språk och geografiskt läge.

För det första passade kurserna in bra i min master vilket är viktigt för mig eftersom jag helst vill slippa att läsa en extra termin. Ibland om kurserna inte kan ersätta obligatoriska kurser kan man behöva läsa en extra termin för att komma i fas igen.

För det andra är det inte så stora kulturskillnader mellan Danmark och Sverige, dessutom är språken ganska lika. Varför är det här bra? Jag tror att det kan vara lättare att integreras i den danska studentkulturen (jämfört med mer exotiska platser). Dessutom skulle mitt utbyte bli en perfekt chans för mig att äntligen lära mig förstå danska. Jag har bott i studentkorridor i fyra år och träffat flera utbytestunder som har berättat för mig om deras erfarenheter. De menar att för det mesta umgås utbytesstudenter med andra utbytesstudenter. Det kan vara kulturella skillnader som gör det svårt att komma in under ytan på de lokala studenterna, men även språket kan skapa barriärer. Även om många kan engelska är det svårt att komma bort ifrån det faktum att många lokala studenter ofta vill glida tillbaka till sitt lokala språk, speciellt om man umgås i en stor grupp men lokala studenter. När jag backpackade i Asien för flera år sen upplevde jag själv precis samma sak som de många utbytesstudenterna berättat för mig. De kan vara svårt att lära känna lokalbor, speciellt om man inte stannar så länge. Vilket leder till att man oftast umgås med andra resande. Min hypotes är att de kan vara lättare att lära känna lokala studenter i Danmark, vi får se hur det går med det!

För det tredje är Danmark nära, vilket gör de lätt för kompisar och min flickvän att hälsa på. De tar ungefär 5-6 timmar med tåg vilket är både miljösmart och relativt billigt om man bokar i tid. Att resa miljösmart är ett åtagande jag försökt följa de senaste året vilket gjorde Danmark till ett bra val.

Det var allt för mig denna gången. Nästa inlägg kommer handla om mer praktiska förberedelser inför utbytet. Ha det bra!

Jussi Kangas
Hej! Jag heter Jussi och pluggar mitt fjärde år till Civilingenjör i Medieteknik på KTH. Under vårterminen 2020 kommer jag att blogga från Danmark då jag ska på utbyte till DTU strax utanför Köpenhamn. På fritiden gillar jag att träna, klurar på olika problem (eller mysterium) och att laga mat. Även om Danmark är nära så finns det ingen brist på äventyr. På mitt utbyte kommer jag skriva om allt det DTU och Danmark har att erbjuda en utbytesstudent. Alltifrån bästa student lunchen på campus till danska studietekniker. Så följ mig på bloggen om du vill få en inblick i hur det är att vara utbytesstudent i ett annat nordiskt land!