5 Anledningar till att göra Minor Field Studies (MFS)

I slutet på mitt fjärde år på KTH började jag fundera över vart jag ville utföra mitt ex-jobb. Jag visste att jag ville skriva om något relaterat till hållbar innovation och cirkulära affärsmodeller. Därmed tog jag kontakt med några olika företag och nyckelpersoner jag tänkte skulle vara relevanta.

I samma veva började min nyfikenhet för MFS, då jag blev väldigt inspirerad av min goda vän Jasmin Sabir (förra årets MFS-bloggare) och den studie hon utförde i Sydamerika. Det gjorde att jag började höra mig runt i klassen om någon annan hade tankar att åka iväg på en fältstudie, då det oftast är att föredra att vara två. Men de flesta i klassen hade planer på att göra sina ex-jobb på företag i Sverige. Det gjorde att jag blev tveksam, var det verkligen en bra idé att åka själv?

Men tack vare ett spontant samtal med en av mina lärare så fick jag höra om möjligheten att åka till Kapstaden, där KTH planerade att inleda ett utbyte. Om det är något jag verkligen kan rekommendera dig som student inför kandidat -och masterarbetet, så är det att ta chansen att bolla med dina lärare på KTH. De sitter på många spännande kontakter och är alltid hjälpsamma om du vet ungefär vilket område du är intresserad av. Så var frågvis och öppensinnad! Då från en ovisshet om vart jag skulle åka och inom vilket område jag skulle göra min studie kring till en tydligare bild av möjligheten som fanns i Sydafrika, så blev valet till MFS självklart.

5 anledningar till att göra MFS
  1. Personlig erfarenhet: Att resa själv och uppleva en helt ny miljö är både utmanande och lärorikt. Allt från att planera och strukturera sin vistelse till att hantera vardagen med nya omständigheter och intryck.
  2. Meriterande för karriärer och interkulturell kompetens: Många arbetsgivare efterfrågar internationell erfarenhet. Att göra utbyte i någon form anses meriterande både för att man skaffar sig kunskap och social kompetens som är viktig i arbetslivet. Det visar tecken på att man är beredd att gå utanför sin ”comfort zone” och utmana sig själv. I takt med globaliseringen blir det även allt mer nödvändigt att förstå andra kulturer och miljöer.
  3. CSN och Sida betalar! Det är en unik chans (helt gratis!!) att åka och bo utomlands och bygga upp den internationella erfarenheten som det innebär tack vare stipendium från Sida och studiebidrag från CSN.
  4. En chans att knyta internationella kontakter: Ni har säkert hört det förut men ett stort kontaktnät är inte att underskatta, speciellt om du vill jobba utomlands.
  5. MINNE FÖR LIVET
Vy från Taffelberget över min studieort, Kapstaden

Om du funderar på MFS och har frågor, hör gärna av dig!

Kram Sofia

Sofia Johnsson
Hej! Jag heter Sofia Johnsson och läser mitt sista år på civilingenjörsprogrammet Design och Produktframtagning med inriktning Innovationsledning och Produktutveckling. Denna vårtermin skriver jag mitt examensarbete i Kapstaden, Sydafrika, där jag kommer att utföra en fältstudie via MFS (Minor Field Studies). I min blogg får ni följa med under mitt arbete på Solution Space, en Innovationshub belägen i en utav kåkstäderna här, som är ämnad att stötta och rådgiva entreprenörer i socioekonomiska utsatta områden. Ni kommer även få ta del av den vackra natur och den rika kultur Sydafrika erbjuder, samt en och annan morgonjogg längs Atlantkusten. Enjoy!