BioInspiration

I kreativitetskursen jag läser (se inlägget om mina kurser) fick vi uppgiften att skapa något med hjälp av BioInspiration. BioInspiration är när man tar något i naturen som djur eller växter, ser hur de gör något eller utforskar deras egenskaper för att sen skapa nått, en lösning till ett problem, som liknar det man har sett. För att börja med projektet besökte vi ett växtkonservatorium som finns på universitetet. Där fanns oändligt med olika växter – allt ifrån palmer och kaktusar till köttätande blommor och orkidéer. Ganska sjukt att vi har ett gigantiskt växtkonservatorium bestående av massvis med växthus på campus.

Mina favoritblommor jag hittade på konservatoriet. Växten till höger är köttätande.

Efter vårt besök satte vi oss på ett café i närheten från där vi bor och fortsatte spåna. Vi kom fram till en produkt där personer med synnedsättning kan gå runt utan att gå in i nått, läsa, få koll på vilka personer de har runt omkring sig och identifiera föremål med hjälp av deep learning, object recognition, kamerasystem, maskininlärning och infrared imaging. Vi blev inspirerade av fladdermöss och deras användning av ekolokalisering. Såklart så är vår produkt väldigt svår att implementera men men… uppgiften var faktiskt bara att ta fram en idé till en BioInspirerad produkt. Vi presenterade vårt projekt förra veckan, samt skrev en kort uppsats om processen och produkten.

Julius och Joakim jobbar hårt på projektet i sina UIUC-tröjor

Vi kom fram till att vi aldrig skulle få en sån här uppgift i Sverige så jag tycker det är ganska kul att lära sig nya saker och utforska områden man annars inte hade utforskat.

Aleks Durowicz
Hej! Jag heter Aleks och läser mitt fjärde år på Civilingenjörsprogrammet Industriell Ekonomi med inriktningen Data. Jag kommer att spendera VT-2020 på University of Illinois at Urbana-Champaign, ett universitet med 50 tusen studenter! Att plugga i USA har varit min dröm sen högstadiet - så jag är supertaggad på att dela med mig av mina äventyr, vardagshändelser och det amerikanska studentlivet under mitt utbyte med dig!