Cykeln – en räddare i nöden

Jag vaknade med ett ryck till ljudet av det skrikiga alarmet. Vacklande steg jag upp ur sängen och stängde av alarmet på mobilen. Klockan var 08.50. Jag gick till köket för att koka lite tevatten samtidigt som jag drog upp mitt schema på mobilen. En ångestklump bildades i min mage. Föreläsningen i maskininlärning skulle börja klockan 09.00. Jag hade tagit fel på dagen och sovit alldeles för länge. Som en virvelvind drog jag igenom min garderob efter en skjorta och byxor. Jag drog på mig det första bästa jag hittade och sprang ut ur lägenheten. Som tur var stod min cykel parkerad precis utanför, vad skulle jag gjort utan den?

Alla har en egen cykel på campus. Min cykel har ett blått framhjul, precis som resten av cyklarna från Swapfiets.

Köpenhamns området domineras av cyklister. Det finns nästan alltid en dedikerad cykelväg och landskapet är väldigt platt, vilket gör cykling optimalt. Från campus där jag bor tar det ungefär 35-45 min in till Köpenhamns centrum vilket inte är alltför farligt. Idag ska jag cykla in till stan för att plugga. Plugg på söndagar brukar vara rätt oambitiöst för mig, så länge jag gör något är jag rätt nöjd. Det kommer nog mest bli att fika med mina kompisar. Om man inte vill köpa en cykel när man är på utbyte kan man alltid hyra, vilket är det jag gör. Ett cykeluthyrnings företag som dominerar på campus är Swapfiets. Det finns i flera olika länder och man kan hyra en cykel på månadsbasis. För mig kostar det 150 danska kronor i månaden vilket inte är alltför farligt för 5 månader. Men om man cyklar här i Danmark behöver man vara beredd på att det kan börja regna närsomhelst. Sen jag kom hit har det regnat i alla fall lite nästan varje dag. Det var allt från mig, hoppas ni har en fin söndag, vi hörs!

Jussi Kangas
Hej! Jag heter Jussi och pluggar mitt fjärde år till Civilingenjör i Medieteknik på KTH. Under vårterminen 2020 kommer jag att blogga från Danmark då jag ska på utbyte till DTU strax utanför Köpenhamn. På fritiden gillar jag att träna, klurar på olika problem (eller mysterium) och att laga mat. Även om Danmark är nära så finns det ingen brist på äventyr. På mitt utbyte kommer jag skriva om allt det DTU och Danmark har att erbjuda en utbytesstudent. Alltifrån bästa student lunchen på campus till danska studietekniker. Så följ mig på bloggen om du vill få en inblick i hur det är att vara utbytesstudent i ett annat nordiskt land!