Det här med PENGAR

Jag tänkte snacka lite om pengar när det gäller utbytet. I detta inlägg ska jag försöka att sammanfatta alla utgifter och intäkter man har under sin termin/år utomlands. Detta är något som är bra att ha koll på, men kan vara lite rörigt. Allt jag kommer att skriva beror såklart på vilka val man gör samt var man åker, men jag tänkte sammanfatta det hela från mitt perspektiv.

Utgifter

Innan utbytet

• Visum: till vissa länder behöver man inte visum, medan till USA är processen omfattande. För USA söker man visum direkt efter man får sitt antagningsbesked, medan till Singapore söker man visum på plats, så processen är väldigt olik. Jag betalade totalt 3900kr för mitt visum till USA och behövde besöka ambassaden i Stockholm.
  • Flygbiljetter: biljetter kan kosta allt i från nån tusenlapp till 10000kr beroende på var man ska åka. Mitt tips är att kolla upp detta tidigt så att du har koll på hur stor denna utgift blir. Jag köpte min biljett genom SAS Ungdom och då kostade en biljett fram och tillbaka till Chicaho 3600kr. Jag har hört att biljetter är billigast 5 veckor innan avresa eller när de släpps.
  • Vacciner/Läkarbesök: För vissa länder behöver man ta vacciner för flera tusen kronor, andra inga alls. Som tur är behövde jag endast ta dtap-spruta för att universitet krävde att man skulle gjort det under de senaste 10 åren (vilket jag inte hade gjort). Oftast, för amerikanska universitet, behöver man fylla i ett papper med vilka vacciner man har tagit hos en läkare. Då kan man behöva betala för läkarbesök samt utdrag från vaccinationskliniker.
  • Deposition/Hyra: Beroende på hur man ska bo och när man fixar sitt boende så kan man behöva betala deposition och/eller en/alla hyror. Jag behövde endast betala maj-hyran samt en deposition på 1000kr i förväg.

Under utbytet

• Skolavgift: Såklart så behöver du inte betala grundavgiften för ditt utbyte, för då hade jag betalat tiotals tusen kronor för min termin här. Däremot så behöver man som student på UIUC betala en avgift på 3300kr. För denna avgift får man åka buss gratis, träna gratis på flera gigantiska anläggningar och ha gratis tillgång till skolans vårdcentral. I vissa skolor i USA som i Austin, Texas behöver man betala 6000kr för skolans försäkring (även om man får en försäkring från Kammarkollegiet genom KTH).
  • Hyra: Jag tror att denna kostnad är den som varierar mycket beroende på var man åker och hur man vill bo. Jag betalar 5000kr för mitt boende i USA. Vidare då jag hemma bor tillsammans med min pojkvän hemma i Stockholm, och då han åker till Tyskland på utbyte där terminen börjar i april (medans jag kommer hem i maj) så valde vi att inte hyra ut vår lägenhet. Detta gör att jag betalar 3200kr extra varje månad för vår lägenhet hemma.
  • Mat: Detta är nog en utgift som kan variera mycket beroende på var man är och vad man äter. Jag tror att jag spenderar 2000-4000kr per månad på mat. Jag vet vissa som åker på utbyte som inte lagar mat alls då restaurangmat är billigt, men jag tror att de flesta kör på  en kombination av köpmat och matlagning.
  • Resor: Oftast vill man resa i samband med sitt utbyte. Ett tips är att se över i förväg hur mycket det kostar att resa så att man är redo för utgifterna. Vi får se hur mycket jag reser men blir åtminstone fyra Chicagobesök och två resor till min värdfamilj och vänner i Wisconsin.
  • Skolutgifter: I vissa länder, som USA, behöver man köpa saker till sina kurser (förutom böcker) som till exempel artiklar, iClicker och mjukvaruprogram. Jag har totalt spenderat 1100kr på min iClicker och två böcker, men kommer även behöva köpa ett program för några hundralappar.

Intäkter

Förutom CSN och stipendier som jag ska skriva om så extrajobbade jag ganska mycket förra terminen. Det hjälpte mig verkligen att betala de utgifter jag hade innan utbytet, samt ge mig extra pengar att spendera här.

CSN

Förutom att ta de ”vanliga” CSN-bidraget och lånet så kan man också låna mer pengar om man känner att man behöver det. Jag har tagit merkostnadslån varje månad jag är i USA. Vidare kan man ta extra lån som man får i början av sitt utbyte för försäkring samt flyg. Jag maxade det lånet på 19000kr. Detta är vad jag har lånat/fått av CSN:

Stipendier genom KTH

• Resestipendium från KTH: Beloppet är 6 000 kr för utbytestermin/år i Nordamerika och 8 000 kr i resten av världen förutom Europa.
  • Erasmus: får man om man pluggar i Europa. Här är en sammanfattning på hur mycket man får:
Från KTHs hemsida.

Sen kan man söka andra stipendier från KTH som kan vara baserade på allt möjligt som betyg eller vilket utbytesuniversitet man ska till. Dessa hittar du här.

Externa stipendier

Förutom att söka de 6000kr från KTH sökte jag ett par externa stipendier. Jag fick endast stipendiet från Doktor Felix Neubergh Stiftelse på 12000kr. Mitt tips är att söka så många stipendier som du hittar genom att googla och gå på diverse sidor som samlar stipendier. Efter ett tag kan man använda samma motivationsbrev och budgetuträkning så ansökningarna går väldigt smidigt. Dessa är de stipendier som jag sökte:

Sammanfattningsvis

Jag hoppas att detta inlägg inte är överväldigande utan skapade lite mer kunskap och mindre oro angående intäkter och utgifter under ditt utbytet. Har du några frågor – KOMMENTERA!

Aleks Durowicz
Hej! Jag heter Aleks och läser mitt fjärde år på Civilingenjörsprogrammet Industriell Ekonomi med inriktningen Data. Jag kommer att spendera VT-2020 på University of Illinois at Urbana-Champaign, ett universitet med 50 tusen studenter! Att plugga i USA har varit min dröm sen högstadiet - så jag är supertaggad på att dela med mig av mina äventyr, vardagshändelser och det amerikanska studentlivet under mitt utbyte med dig!

En kommentar till “Det här med PENGAR”