Fasching!

Samtidigt som vi i Sverige firar Fettisdagen i all bemärkelse, så firar tyskarna den med karneval i dagarna tre (med start i söndags, fastlagssöndagen). Helau och Alaaf är olika så kallade narrop eller slagrop som man hälsar på varandra med under en karneval. Dessa är de mest vanliga ropen, vilka man säger i de nordligare regionerna i Tyskland, men det finns massor av andra – varav München har ropen ”Schluck auf Schluck!” och ”Muc, Muc, Muc!”.

Paradtåget i år (Källa: muenchen.de)

Även själva festligheterna brukar gå under namnet Helau und Alaaf, men i München finns det ingen särskild benämning – utan man kallar det helt enkelt för Karneval (men även Fasching är vanligt). Skulle du kalla det för Helau und Alaaf i München (eller resterande Bayern för den delen) så blir du troligtvis inte jättepopulär bland bayrarna. Många vill helst inte bli förknippade med norr.

Faschingskrapfen (Källa: Wikimedia Creative Commons)

Här i München har de satt upp en stor scen på Marienplatz, där man har uppträdande hela dagarna från söndag till och med tisdag. Det hålls även i en stor parad, där barn och vuxna klär ut sig. Förutom festligheten äter man här inte semlor, utan munkliknande bakverk (så kallade Krapfen), fyllda med någon sylt (exempelvis aprikos eller hallon). Man kallar fettisdagen även för Pannkakans Dag, så många firar även med att äta pannkakor!

Signe Stéen
Hej! Jag heter Signe Stéen och jag läser mitt tredje år på Civilingenjörsprogrammet Maskinteknik med en internationell inriktning inom tyska. Jag kommer under läsåret 2019/2020 att studera på Technische Universität München (TUM). Jag har studerat tyska i 1,5 år och tyska är nu det fjärde språket som jag lär mig. Här på bloggen kommer ni att kunna följa mina nyfunna erfarenheter av hur det är att studera utomlands på ett språk som jag så nyligen börjat lära mig, men ni kommer även att få följa med mig när jag lär mig mer om förbränningsmotorer och motorsportsteknik, samt utforskar den bayerska kulturen såklart!