Kvalitet vs Kvantitet

Nu har jag pluggat på University av Urbana-Champaign i fyra veckor, alltså en fjärdedel av mitt utbyte. Utbildningsstilen är verkligen annorlunda jämfört med Sverige. Den största skillnaden jag har märkt, i de kurserna jag har tagit, är att här vill man ge så många läxor/uppgifter så möjligt, istället för att ge få utmanande uppgifter. Många av uppgifterna jag har är att läsa något och sen sammanfatta det. Man brukar inte behöva göra några djupa analyser eller behöva undersöka saker själv. Jag har alltid fått full poäng på de uppgifter jag lämnat in och inte behövt anstränga mig särskilt mycket.

Jag tror helt enkelt att UIUC värdesätter kvantitet istället för kvalitet. Dock finns det ju studier på att kvantitet kan leda till kvalitet. Jag började googla på detta lite nu när jag skriver inlägget och det är tydligen inte bara jag som påstår detta, utan det är en grej att amerikansk utbildning fokuserar på kvantitet.

Ett exempel på mitt påstående är till exempel att på datakurserna jag har läst på KTH har man ibland haft en labb om veckan, men oftast en labb var tredje vecka som oftast är ganska svår. Min kompis läser en datakurs här och de får en uppgift per dag att lösa samma dag, men de är mycket lättare och mindre omfattande förstås. Ett annat exempel är min kurs i kreativitet, innovation och vision. Vi har minst en läxa per vecka men uppgifterna är inte direkt svåra att genomföra – se nedan.

Mina deadlines för Kreativitetskursen.

På ett sätt gillar jag det här med kvantitet för att det bara gäller att lägga tid på de uppgifter som man har. Man vet att om man lägger ett visst antal timmar så kommer man bli klar medans på KTH vet man ibland inte om en labb kommer ta 6, 12 eller 24 timmar att göra. Det känns lättare att planera sin tid och jag känner inte heller att jag mentalt behöver anstränga mig – vilket är på ett sätt enkelt och så men jag börjar undra om jag utvecklas eller om jag bara lär mig fakta…

Aleks Durowicz
Hej! Jag heter Aleks och läser mitt fjärde år på Civilingenjörsprogrammet Industriell Ekonomi med inriktningen Data. Jag kommer att spendera VT-2020 på University of Illinois at Urbana-Champaign, ett universitet med 50 tusen studenter! Att plugga i USA har varit min dröm sen högstadiet - så jag är supertaggad på att dela med mig av mina äventyr, vardagshändelser och det amerikanska studentlivet under mitt utbyte med dig!