Mad Max: Fury Road (att köra scooter i Taiwan)

Hejsan!

Många utbytesstudenter som är i Taiwan tvekar över att hyra en scooter under deras utbyte. Det går givetvis att klara sig utan scooter, men då är man bunden till kollektivtrafikets schema och längre ledtider. Scooter anses vara smidigt, speciellt när man vill resa runt i inre Taiwan och i mindre turistiska ställen. Det finns dock en nackdel med scooter: Trafiken kan vara obegriplig och farlig.
Själv har jag alltid varit rädd för scootrar och motorcyklar. Jag är mycket mer bekväm i en bil så att säga. Jag har dessutom aldrig kört en scooter innan.
Viljan att simma med sköldpaddor på Cijin Island var dock för stor. Därför hyrde jag en scooter för att ta mig dit förra veckan.

Efter 80 km körning på Taiwanesiska landvägarna är man glad att fortfarande leva

Slutsatsen var följande:  Man ska ha observerat trafiken (som fotgängare) några gånger innan att börja använda en scooter. Ofta är det förbjudet att svänga till vänster vid stora korsningar. Vill man svänga till vänster måste man först ta en sväng till höger och sedan ta en ”raggarsväng”.  Så fort man kör ut från en stad blir det mycket tryggare att köra. Körnignen är allmän trygg så länge man kör sakta, bär hjälm och är uppmärksam om vad som händer vid sidan om vägen. Det finns filer dedikerade till scootrarna och hastighetsgränsen är oftast på 50km/timmen. Största faran är att man inte ser vad som händer vid sidan om vägen. Städerna är utformade som gigantiska marknader, men affärer som sträcker ut sig till vägkanterna. Det har hänt en del gånger att hundar, gående personer eller även bilar dyker upp på vägen från ingenstans.

Med det sagt så rekommenderar jag ändå att hyra en scooter, det är praktiskt och man lär uppleva mer av landet med en. Dessutom är det billigt! En tank kostar 20 kronor, och det kostar 700 kronor per månad att hyra en enkel scooter.

Om två veckor ska jag köra till östkusten, jag får hålla er uppdaterade om hur det är att köra i bergen!

Vi hörs
/Victor

Victor Cardenas
Hej! Jag heter Victor Cardenas, välkomna på min blogg. Jag läser nu fjärde året på Industriell Ekonomi och ska på utbyte i Kaohshiung, Taiwan! Jag lovar att visa er så mycket jag kan :) Stay tuned!