MFS – Ett spännande alternativ till Utbytesstudier

Hej!

När jag började mina studier på KTH såg jag det som en självklarhet att göra ett utbyte. KTH hade ju en enorm mängd spännande partneruniversitet att erbjuda och dessutom över hela världen! Men av olika anledningar, allt från att jag precis fått studentlägenhet, att jag var osäker på om jag skulle klara av studier på franska till oron att behöva förlänga min utbildning, så kom jag inte iväg. Men längtan att resa iväg bestod och inför mitt sista år på KTH hittade jag ett alternativ som skulle komma att passa mig perfekt.

Vad är MFS?

Minor Field Studies (MFS) innebär att man utför en fältstudie i samband med sitt examensarbete på kandidat-, magister- eller masternivå. Fältstudien görs i ett ”utvecklingsland” under en period av minst 8 veckor, där FNs globala hållbarhetsmål utgör en central del av initiativet. MFS är ett Sida-finansierat program och i år var det rekordmånga som ansökte om detta resestipendium på KTH. Kul med ett växande intresse och perfekt för dig som tycker utvecklingsfrågor och internationella relationer känns spännande!

Varför ville jag göra MFS?

Den enkla och främsta anledningen är för min nyfikenhet. Nyfikenheten för möjligheterna man som ingenjör kan ha att jobba med global utveckling. Nyfikenheten för hur jag kan bidra med min kunskap från KTH och samtidigt vad vi kan lära av ett annat land där förutsättningarna och kontexten skiljer sig.

Att göra MFS istället för ett ”vanligt” exjobb har sina fördelar men det finns även vissa anledningar till att tveka. Mina tankar kring detta kommer jag att skriva mer om nästa vecka.

Ha det bra så länge!

Sofia

Sofia Johnsson
Hej! Jag heter Sofia Johnsson och läser mitt sista år på civilingenjörsprogrammet Design och Produktframtagning med inriktning Innovationsledning och Produktutveckling. Denna vårtermin skriver jag mitt examensarbete i Kapstaden, Sydafrika, där jag kommer att utföra en fältstudie via MFS (Minor Field Studies). I min blogg får ni följa med under mitt arbete på Solution Space, en Innovationshub belägen i en utav kåkstäderna här, som är ämnad att stötta och rådgiva entreprenörer i socioekonomiska utsatta områden. Ni kommer även få ta del av den vackra natur och den rika kultur Sydafrika erbjuder, samt en och annan morgonjogg längs Atlantkusten. Enjoy!