Min första dag i kåkstaden del 1

Godmorgon!

Igår var min första dag i kåkstaden Philippi där jag delvis kommer att vara för att utföra min studie. Philippi är en utav de största kåkstäderna här i Kapstaden med sina 200 000ish invånare. Mestadels tar vi Uber till och från kåkstaden, vilket anses relativt safe. Däremot har området en tendens att slå om när mörkret faller över de trånga ”gatorna”, så vi försöker åka hem innan dess. Risken för brott som exempelvis hijacking (dvs. att man blir rånad från bilen vid ett rödljus) är stor på kvällen.

Det är något speciellt att få bevittna den fattigdom, arbetsslöshet och kriminalitet jag läst om innan jag kom hit. Men även om det hemska slår en så är det framförallt det vackra som inte går att läsa om i teorin som jag fått skymt av i verkligheten. Efter att ha pratat en stund med en sydafrikansk kvinna i samma ålder som mig så sa hon “Here, you realise the importance of people and community because that’s sometimes all you have”. Jag tycker verkligen det hon sa speglar människornas sätt att leva här. När materiella ting ersätts med sång, dans och entreprenörernas drömmar och ambitioner om att genuint skapa positiv impact för människorna här. Jag har så mycket att lära av dessa smarta och trevliga entreprenörer!

Jag och några barn från Philippi under ett musikevent anordnat av ett utav start-ups:en här

I nästa inlägg kommer jag visa lite mer från min arbetsplats på innovationshubben som är belägen här i kåkstaden. Hörs snart!

Kram Sofia

Sofia Johnsson
Hej! Jag heter Sofia Johnsson och läser mitt sista år på civilingenjörsprogrammet Design och Produktframtagning med inriktning Innovationsledning och Produktutveckling. Denna vårtermin skriver jag mitt examensarbete i Kapstaden, Sydafrika, där jag kommer att utföra en fältstudie via MFS (Minor Field Studies). I min blogg får ni följa med under mitt arbete på Solution Space, en Innovationshub belägen i en utav kåkstäderna här, som är ämnad att stötta och rådgiva entreprenörer i socioekonomiska utsatta områden. Ni kommer även få ta del av den vackra natur och den rika kultur Sydafrika erbjuder, samt en och annan morgonjogg längs Atlantkusten. Enjoy!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *