Min sista solnedgång i kåkstaden

Hej vänner,

Jag hoppas att ni som läser mår bra trots omständigheterna i världen just nu. Tyvärr så har jag behövt lämna Sydafrika pga Coronakrisen. Idag går landet i ”national lockdown” i 21 dagar så beslutet att åka hem känns ändå okej. Men även om jag är hemma så har jag många erfarenheter och stunder jag skulle vilja dela med mig av, så jag kommer att fortsätta blogga ett tag till!

När jag är ledsen tycker jag att det är skönt att skriva ner tankarna som snurrar i huvudet. Så på hemresan i söndags skrev jag ner några ord riktade till de killar jag lärt känna i kåkstaden Philippi (se nedan). Jag kommer sakna dom mycket.

Solnedgång i Philippi

I’m going home. ”Home”, what does that even mean? At a crisis, I can always return. Return to a place where I will be safe, where the social support feels close to unlimited. At a crisis, at the same time, fundamental human rights are being challenged and the place you happen to be born in makes a significant difference. So right now it hurts, hurts to leave with the knowledge that you don’t have the same return ticket as me.

You welcomed me into your homes. You showed me that your home means tight bonds and trust. Your home means lots of laughter, music, and dance. Your home means living with no fear despite the crimes, unlimited dreams despite struggles and poverty. Dreams and actions to make a difference for the people in your community. Dreams to be role models for your younger generation. Thank you for sharing your stories and giving me a glimpse of what it means to grow up as a boy here, getting in and out of a gang, being faced with violence, deaths of people you love, corruption and racism. I would like to share your stories, to inspire, inspire for impact in our world.

I’m very fortunate to have met such beautiful people like you. Thank you for making me feel safe. Thank you for making me feel like home.

Anele och Stella i Philippi
Thabo, jag, Anele och Cphelele

Kram Sofia

Sofia Johnsson
Hej! Jag heter Sofia Johnsson och läser mitt sista år på civilingenjörsprogrammet Design och Produktframtagning med inriktning Innovationsledning och Produktutveckling. Denna vårtermin skriver jag mitt examensarbete i Kapstaden, Sydafrika, där jag kommer att utföra en fältstudie via MFS (Minor Field Studies). I min blogg får ni följa med under mitt arbete på Solution Space, en Innovationshub belägen i en utav kåkstäderna här, som är ämnad att stötta och rådgiva entreprenörer i socioekonomiska utsatta områden. Ni kommer även få ta del av den vackra natur och den rika kultur Sydafrika erbjuder, samt en och annan morgonjogg längs Atlantkusten. Enjoy!